Friday, 29 June 2012

Grilled Lamb & Potato Salad


Assalamualaikum


Selamat Hari Jumaat.
Penghulu segala hari.

Harini lunch makan kambing bakar.
Mr.R lah duk teringin sangat nak makan kambing.
Lari aku punya diet okay...
Mengikut permintaan sang suami, malam tadi aku marinated lah kambing.



Kambing ni aku marinated dengan:
1 Biji bawang putih (tumbuk bagi pecah2)
1 sudu kecil lada hitam biji (tumbuk bagi pecah2)
1 sudu kecil 5-spices
1 sudu besar mixed herb
1 sudu besar kicap(aku tak ingatlah nama kicap tuh. Kicap ke sos erh) Kicap ni selalu orang pakai untuk marinated.
Sikit garam.

Jadi balik tengahari tadi,aku bakar dalam oven. suhu 200 selama 15 minit.
Tapi tadi macam tak rajin nak buat sos dia,jadi makan dengan kuah yang keluar masa bakar tu.
Sedappp!!!!

Nak menyeimbangkan diet (sangat....) Aku buat potato salad ni.
Aku suka banyak bawang. Tapi tadi takda stok bawang holland pakai je lah bawang besar tu.

Potato salad tuh senang jer. Untuk orang tak pandai masak macam aku ni,pejam mata pun boleh.
Rebus kentang yang dipotong sampai lembut.
Rebus pula carrot,sawi (aku suka ada hijau2 sikit. Sebab stok daun salad takda,tu yang letak sawi)
Gaul kentang dan sawi dengan thousand island,mayonnaise,serbuk lada hitam.
Lepastu aku sejuk kan dalam peti ais.
Mr.R balik sembahyang Jumaat baru keluarkan makan sama2.
Sedappp!!!

Untuk aku yang on diet ni..
Nasi 2x suap.
Kambing suku pun tak sampai.
Salad aku ratah banyak.

Mr.R yang diet kecundang.
Nasi.......
2x tambah
Kambing lebih separuh.
Salad sama banyak.

Ok. Sekian.

Thursday, 28 June 2012

Kenangan Lama # 2

Assalamualaikum

Masa tahun 1999 di sekolah menengah, di dalam kelas tingkatan 1 Ceria.
Waktu kelas pertama masatu Bahasa Inggeris Cikgu Bedah<bukan nama sebenar.
Sunyi. Yang dengar masatu cuma bunyi selakan helaian buku jer.
Sebabnya cikgu nak bincang jawapan kerja semalam.
Lagipun cikgu tuh garang gila ok.
Tapiii... sunyi tuh sekejap jer...

Tiba-tiba................................

Paaaaannngggggg!!!!!

Bunyi pipi kena penampar..

Pastu dengar pula orang menjerit.

"Aku kata LEWAT.. Bukan LIWAT!!!"
Jerit sorang pelajar lelaki kelas tu.

Rupanya cikgu Bedah salah dengar.
Dia ingat budak laki tuh cakap "kenapa kau liwat?"
Budak tuh sebenarnya tengah tanya kat kawan sebelah "kenapa kau lewat?"
Adoooiiii....
Yang cikgu ni tak tanya apa terus melulu je menampar anak murid.
Budak laki tuh menjerit lah kat cikgu tuh lepas kena penampar.
Mahu tak bengang kan.
Dah lah memang dah lama bengang2 dengan cikgu ni.

Lepastu dengar cikgu tuh cakap "yelah saya minta maaf lah"
Aku masatuh suka jer ada benda2 macam tu cepat sikit habis waktu kelas.kahkah

Lepastu masa nak dekat2 dengan exam..
Biasalah kan pelajar2 minta maaf dengan cikgu2.
Ada sorang ni minta maaflah dengan Cikgu Bedah ni.
"cikgu saya nak minta maaf semua salah saya pada cikgu. Halal se......
Belum sempat nak habis kan ayat cikgu Bedah terus mencelah...
"Haaaa...minta maaf kat Tuhan"
Siap dengan tangan suruh tadah ke atas.
Kesian gila budak tuh.
Dah lah cikgu tuh cakap kuat gila.
Aku rasa macam nak ketawa gila dengar ayat cikgu tuh.
Dalam hati aku "ada juga orang macam cikgu bedah bukan nama sebenar ni.."

Kesian.. Erh salah Sekian,

Wednesday, 27 June 2012

CD13 atau CD14

Assalamualaikum

Harini aku cd15.
Masa cd13 hari isnin lepas.. Aku gi jumpa gyne.
Cek folicle aku ni membesar ke tidak. <<< sampai macam ni sekali orang yang TTC kena buat kan..
Alhamdulillah.. Membesar dengan normal.. Aku tengok kat screen memang nampak besarlah.
Tapi aku tak ingat dah berapa saiz. Kat kad ada tulis.
Ada dua folicle yang besar.
Sebenarnya aku tak makan clomid cycle ni.
Mr.R pun taktahu aku tak makan clomid. Dia ingat aku makan.
Gyne aku kat Labuan tak bagi makan. Sebab dia tengok ujian darah aku tinggi sangat.
Dia kata tak perlu sebab dia takut terlalu banyak sangat folicle.
Dan yang paling bersyukur folicle tuh kat ovary kiri aku.
That means kalau ada rezeki, tiub aku yang terselamat dari ectopic.
(sebelum ni asal check je belah kanan)

Masa tvs tuh..aku rasa ngilu sangat.
Doc cakap , dia rasa macam harini pecah. Tapi dia pun taktahukan..
Balik tuh memang aku rasa sengal2 sikit belah kiri.
Tapi sampai lepas tengahari tuh terus hilang sengal2 tuh.
Esok paginya bila ambil suhu.. Melonjak tinggi suhu aku.
(Aku sangat berdisiplin ber BBT ni.)
Tapi masa ambil suhu pagi tuh,aku rasa badan aku panas macam demam. Padahal ada air-cond.
Jadi aku dah confius jap samada valid ke tak suhu tuh.
Kalau valid maksudnya aku ovulated cd13.. Huuuu sebelum ni semuanya cd14 atau cd15..
Cepatnya..Aku harap sangat ovulated cd14 dan ke atas.

Ingat nak tcompare suhu pagi tadi.
Tapi semalam aku tidur lewat dari selalu. Pukul 12 lebih aku tak tidur lagi.
Selalu aku tidur pukul 10-10.30. Jadi cukup lebih 3 jam kan.
Aku ambil suhu pukul 3.30 pagi. Pagi tadi aku ambil suhu merundum jatuh.
Aku rasa sebab tidur aku terganggu sebab tuh suhu merundum.
So lagi sekali aku confius.

Tapi....
"Apa sekalipun...Folicle besar atau tidak. Matang atau tidak. Belah kiri atau kanan. Dah timing betul ber BD.. Kalau Allah kata bukan lagi rezeki untuk aku.. Memang takda lah. Kalau Allah kata dah sampai rezeki aku, folicle tu duk tang mana sekalipun biaqpun kecil memang adalah untuk aku. Tapi apa yang aku boleh buat sekarang, aku dah usaha jadi sekarang masa untuk berdoa dan tawakal. Kenkadang doa dah.. Tapi lupa untuk bertawakal. Lupa nak redha."

Itu yang Mr.R selalu pesan kat aku.
Jadi doakan yang baik2 untuk aku.
Caiiiyyyoookkk!!!




Thursday, 21 June 2012

Adakah Satu Konfrantasi?

Assalamualaikum

Bos aku tengah cek folder petty cash.
Entah bila2 suka2 dia je nak cek.
Kot yer pun bagilah tahu aku dulu.
Bolehlah aku cek2 apa yang patut.
Aku dari jauh menjeling jer..
Sebabnya tiap kali bos aku cek mesti adaaaaa je yang aku salah key in.
Padahal lepas je aku edit apa apa mesti aku akan cek semula.
Kenkadang sampai 2 3 kali aku cek.
Tapi apasal tiap kali bos aku cek akaun je mesti ada je yang aku salah.
Baki tak sama lah..
Sepatutnya jumlah yang tu utk yang ini tapi aku tulis kat tempat yang lain lah..
Aku syak bos aku cuba sabotaj aku dalam diam2 ni.
Haa tengok..dia dah pegang kepala geleng2..
Jap lagi adalah yang menjerit panggil aku tuh.

------------------------------------------------------------

Semalam aku teman bos aku makan ayam goreng MC'D
Tapi aku ambil apple pie saja.
Sebelah meja kami ada dua beradik (aku syak dua beradik lah)
Sorang abang dia mungkin dalam tingkatan 3. Adik dia tuh dalam darjah 3 4 macam tuh.
Pakaian dorang macam lusuh2 sikit.
Air coke dorang share yang medium. Fries pun dorang share.
Dalam hati aku....
Agaknya teringin makan mcd,tapi takda duit..
Abang dia pun macam ngalah je bagi adik dia makan.
Adik dia makan macam kelaparan lah.

Bila air dan fries dorang habis,serius aku rasa macam nak bagi apple pie aku ni kat dorang.
Tetiba.............................................................................................................................................................

Budak dua orang ni keluarkan laptop apple dorang sorang satu atas meja.
Terus aku macam terjegil mata tahu tak.
Heeeiiiii!!! Anak orang kaya rupanya. Yo Yo oo je aku kan..
Tapi takpe kesian kat budak dapat pahala free apa..

Monday, 18 June 2012

Nasi Beriani + Kari Ayam

Assalamualaikum

Harini kan Mr.R balik ke pangkal lengan ku.. 
Jadi untuk menyambut kepulangannyalah konon..
Aku masaklah special sikit.
Taklah special sangat pun.
Nasi Beriani dengan Kari Ayam dan Acar Rampai.
Nasi beriani tu aku ikut jer arahan belakang paket tuh.
Yang Adabi punya tuh..
Lepastu buat kari ayam. Macam selalu mak aku masak.
Acar rampai aku buat macam selalu aku tengok maksu aku buat kat kedai dulu.
Makan bertambah lah tadi. Nak kata sedap gilaaa...Tu taklah..
Tapi hilanglah teringin nak makan kat kenduri kahwin.. Hahah

Meh tengok gambar 1st nasi beriani yang aku buat..


Aku ni memang lah.. Padahal sebelum aku ambil gambar tuh,aku dah lap habis dah tepi2 pinggan semua.
Tengok macam dah cantik.. Tapi bila nak pilih2 masuk dalam blog,takda satu pun yang cantik..
Ni lah yang paling okay... =)
Aku tak dan nak bubuh pewarna..
Bila buka penutup rice cooker tengok warna nasi macamtuh.
Pasrah.. (aku rasa memang perencah tuh warna nasi jadi macamni)

Mr.R macam perli aku jer..
Dia balik bawa balik nih..
 

Padahal stok yang haritu beli pun ada lagi. Dia kata saja nak try mana satu sedap..
Nampak tak rempah ikan bakar kat bawah tuh...??
Mr.R kata dia tengok macam sedap.
Aku sengeh kambing jer..

Yaaaa.... malam ni aku dah tak boleh conquer astro lagi..

Sekian.

Sunday, 17 June 2012

Mama Rock!!

Assalamualaikum

Hahahhh
Menggelabah gila kan ini pun tulis kat blog.
Peace!!!
Malam tadi mak aku mesej aku.

Haaa..nampak tak? Nampak tak?

Mak aku, "ni kna mlyn ank nk kraoke plak klu ada alf oklh nyanyi boi hampeh nyanyi tk sdp"
Aku, "hahah. poyo betul boy. jgn cakap lagu mawi dah lah. Mama rock!!"
Mak aku, "Mmg boring tp lyn jelh mama ckp tk dpt 6a ats siap!"
Lepastu aku ada reply lagi bla..bla...
Mak aku, "Tulh psl bajet sng dpt a"

Dulu sebelum kitorang kahwin, mesti keluar sekali.. Huuu kesian mak aku dah kena melayan adik aku sorang2..
Boy tu memang... Tengahari tuh mak aku keluar dengan aliff (adik bawah aku). Dia tak boleh ikut sebab tusyen. Tuh kira membalas baliklah tuh sebab tak dapat ikut.
PakMail tak join sebab PakMail makan durian dengan kawan2 kat depan rumah. <mak aku bagitahu
Tak ingat diri nak PMR.. Tuh yang mak aku cakap tak dapat 6a ke atas siap!

Lagi satu, suara boy memang tak sedap pun kalau nyanyi. Tapi dia belasah juga lah.
Kalau aliff dengan kakak aku memang sedap.
Lagi kalau diorang berduet lagu achik spin (arwah) dan nana. Serius!
Aku geng adik aku yang tak sedap tuh. =)

Okay dah..Ni pasal aku pula. =)


Harini aku cuma makan biskut cicah air teh.
Tu yang rajin buat lepat pisang. Tengok pisang ada 5 biji lagi..
Nak makan macam tak lalu je. Buatlah lepat..
Alhamdulillah menjadi..

Esok baru nak makan puas2 sebab Mr.R balik.
Peace!!

Sekian.

Saturday, 16 June 2012

Selepas Ditarbiyah...

Assalamualaikum

Dah 3 malam aku tinggal sorang2 nih.
Hari isnin ni baru Mr.R balik..
Bila duduk rumah sorang2 ingat nak cuti masaklah.
Tetapi.....
Mak aku call. Terus mentarbiyah aku.
"Eee..mama masa umur2 korang dulu..time2 laki takdalah mama cuba masak macam2"
Yelah ma.. Nak masak lah ni..
Bila tengok  peti ais dengan gobok memang banyak pula bahan mentah.
Tengok ada ikan kembung 3 ekor.
Nak goreng2 masak nasi macam malas.
Lastly terbuat laksa penang.

1st time nih, 1st time..
Bangga gila.
Sebelum ni selalu tolong2 mak aku buat je lah.
Dulu bila mak aku masak..mestilah aku dengan kakak aku tolong2 kan..
Aku suka ambil part nak sediakan bahan2 tumis atau bahan nak blend.
Aku mesti tengok betul2 bahan apa mak aku guna pastu cara mak aku masak.
Lepastu bila siap jer,aku lari cepat2 naik bilik salin semuanya.
Aku ada satu buku nota khas untuk masak2 ni.
Aku catat2 semua tu sejak bila pun aku dah tak ingat dah.
Tapi takda siapa pun tahu buku tu. Ini mak aku pun taktahu.
Mr.R pun taktahu rasanya..
Sekarang aku masak untuk Mr.R kebanyakannya aku guna buku nota aku ni lah.
Kiranya semuanya resepi mak aku lah.
Ada juga resepi maksu aku masa aku jaga kedai makan PakMail dulu.

Meh aku tayang laksa aku yang tiada telur.
 

Boleh pula aku lupa beli telur. Makanya takda telurlah laksa aku tadi.
Aku kalau makan laksa yang wajib timun dengan bawang. Telur pun wajib tapi tadi dah malas nak turun2 beli. Nenas semua tu aku tak berapa suka. (padahal malas nak mengupas)
Pedas. Jadi tak payahlah potong cili api lagi. (dasaaaarrr)


Ni pula kek pisang. Nak bangga lagi sekali lah.. Kek ni aku buat juga.. Aku tengok tadi ada pisang masak kat makcik tuh,jadi aku belilah.

"Mama dulu bukan setakat kek pisang.. pavlova(betul ke eja ni?) semua mama buat"
Ok..den pasrah..

Aku buat satu talang. Banyak gak lah dapat. Tapi taktahu siapa nak makan. Hihih
Takpe boleh simpan, kot elok sampai hari isnin boleh bagi Mr.R rasa. Tapi boleh tahan ke erh..
Kek ni aku ikut resepi Kak Ros JintanManis . Memandangkan aku takda oven, jadi aku kukus jelah. Nak buat macam mana Mr.R kata "takyahlah nak beroven2 nanti guna sekali jer". Hiiiii tak support langsung bini nak mengasah bakat kan..

Hmmpp.. Itu je lah kot.. Padahal aku rasa macam nak berceloteh je.. Tapi tetiba rasa nak mengemop rumah pula.
"yelah tu. Tengok tilam macam best jer" Hahah

Sekian.


Thursday, 14 June 2012

Kenangan Lama # 1

Assalamualaikum

Tengah duduk2 tetiba teringat cerita lama. Pasal aku dengan adik beradik aku lah.
Kakak aku ni entah mana2 jer dia boleh pengsan.

Satu hari tu kami pakat gi Sunway Pyramid.
Main ice skating.
Masa sampai sana memang excited, teruja sangatlah kononnya.
Kakak aku yang paling penakut. Adik aku yang bongsu,Boy paling berani.
Bila kakak aku takut2 tambah tak berapa reti,aku pun kenalah teman2 dia kan.
Aku boleh sikit2lah sebab rasa macam main rollerblade jer.
Adik2 aku main berdua.

Bila dah pusing2, kakak aku pun dah berani.
Boleh dah lah lepas tangan.
Main pun dah boleh laju2. Pusing dah boleh ber style2.
Elok habis pusing style, Kakak aku cakap "kita dah terror,kita dah terror"
Sekali Boy dari belakang "Haaarrgghhh!!"
Macam sergah tu. Kononnya nak terkejutkan lah.

Tak semena-mena kakak aku memang tertanjat gegirl, tapi tak terjatuh pun.
Sebab sempat pegang aku. Oklah kan. Kitorang gelak2.
Tetiba kakak aku cakap dia pening kepala.
Aku sandar kat tiang tepi. Kepala dia kat bahu aku.
Adik aku sambung main sebab tengok kakak aku macam takda pape.
Tetiba kakak aku kata dia rasa gelap.
Aku dah kenapa pula ni. Panggil adik2 aku.
Nampak je muka Boy, terus kakak aku "Boy lah ni.." dan terus pengsan terjelepuk kat aku.

Aku panggil2 lah "kak..kak..Bangunlah" Aku kan penyair airmata.
Laju je lah ayak mata ni nak keluar. (dahlah masatu kakak aku berat dia melebihi aku)
Pastu ada guard(guard erh kita panggil) datang. Tanya2 kenapa.
Kakak aku memang tak sedar tak buka mata apa langsung.
Jadi kami angkatlah ramai2 kakak aku ke luar ice tu.
Sampai kat tempat duduk tuh kakak aku tak sedar juga.
Guard tuh terus "ambil kerusi roda cepat" sebab nak bawa gi bilik rawatan.
Dan dan kakak aku dengar "kerusi roda" terus mata dia terbuka.
Dia cakap taknaklah saya naik kerusi roda. Semua org gelak masa tu
O On betul. Memang dia pengsan. Cuma dia dengar tapi tak larat nak buka mata.
Tapi bila dengar guard tu nak usung naik wheelchair dia seganlah.

Lepastu kitorang duduk bagi kakak aku relax jap. Masatu ramai gila orang kerumun kitorang.
Semua orang ingat kakak aku jatuh. Jadi diorang tanya terhentak kepala ker.
Ada yang cakap "haa tu tengok kakak tuh jatuh. Dah jangan main"
Serius O On aku rasa.
Bila kakak aku dah ok, dia terus ajak makan lapaaarrr.
kitorang keluar sambil ketawa2 terus gi makan Manhattan.
Serius kakak aku ni buat lawak mengong!!

Wednesday, 13 June 2012

Today CD1

Assalamualaikum

Harini hari pertama untuk cycle kalini.
Doktor Tawakal bagi clomid.
Tapi aku 50-50 nak makan atau tak.
Dalam dilemma. Mr.R tanya kenapa takut nak ambil.
Bukannya apapun. Benda tu membantu apa.
Itulah.. Aku pun taktahu kenapa aku 50-50...
Kalau makan esok start sampai cd6.
Aku dah bincang2 dengan Mr.R
Kami dah ada kata putus.
Tapi esok nak minta pandangan doktor lagi.
Kalau dia kata makan.. Insyaallah terpaksalah aku start ambil clomid esok.
Aku berharap dia kata takyah. (Sebab apa takyah pun aku taktahu)
Apapun esok lah.
Harap aku dapat petunjuk yang lagi kuat malam ni.

Kena Tinggal Lagi

Assalamualaikum

Start balik dari KL haritu, punyalah liat nak bangun pagi.
Apa taknya. Kat KL pukul 7 pun subuh ada lagi.
Kat Labuan pukul 6,gamaknya hujung waktu lah. Pukul 6.04 dah habis waktu.
Aku set jam pukul 5.30am, duk jap jap.. alih2 pukul 5.50. kelam kabut kejut Mr.R.
Mr.R asyik tanya kenapa bangun lambat kenapa bangun lambat. 
Bukan sengaja. Tapi mata ni berat gila nak buka. Padahal alarm bunyi aku jaga. Tapi duk meliat malas bangkit. Mr.R alarm lekat kat telinga pun sedar.
(Tapi setiap malam berusaha juga niat "esok dengar alarm terus bangun")

Lepas Subuh kalau hari kerja memang takdalah tidur balik. Lepas sembahyang semua.. Terus ke dapur masak untuk breakfast dan lunch.
Macam pagi tadi aku masak nasi goreng untuk breakfast. Tapi bawa bekal makan kat office.
Lunch sotong masak halia, sayur bayam dan ikan kembung goreng.
Untuk lunch aku sediakan bahan jer dulu. Potong hiris apa patut. Ikan kembung pun letak kunyit garam siap. Tenghari balik sreng saja. Nasi aku siap masak pagi.

Bila bangunnya lambat,masak pun jadi lambat. Pukul 7.30 am baru siap.
(Aku ni memang sangat lambat kalau memasak)
Tu aku belum siap mandi apa. Mr.R biasalah tidur balik.
Kalau 7.30 aku tak kejut lagi,makanya dia akan bangun sendiri.
Pukul 7.45 aku dah siap nak gi kerja.
Hahahha Kau mampu siap nak gi kerja dalam masa 15 minit???
Dalam 15 minit tu aku baru nak mandi semua.

Haaaa..tajuk tak kena langsung kan dengan entry atas ni.
Alkisahnya, baru seminggu balik dari KL, Mr.R dah kena balik KL lagi esok.
Ada meeting. Meeting hari Jumaat. Tapi dah tentu kena balik Khamis sebelum kan.
Yang aku tak fahamnya.. Kenapa dia beli tiket balik Labuan hari isnin pagi???
Kan boleh kau balik hari sabtu atau ahad.
Bila aku perli2..dia senyum2 lepastu tanya aku "takpe ke abg balik hari isnin ni?"
Kau dah beli dah pun kan.. =)

Tapi takpe.. Aku faham. Aku kan isteri yang memahami (Menyampahh!!)
Mr.R nak gi Amcorp Mall lah tu hari Ahad pagi.
Kan ada flea market kat situ.
Aku kata amcorp mall takpe. Jangan sampai gi Ipoh lak. Sebab kat Ipoh pun ada flea market juga hari Ahad pagi. (aku risau dia terkejar2 flea market tu bila drive sensorang)

Jadi itu untuk pagi ni. Hahahhah

Tuesday, 12 June 2012

Entry Sebelum Tidur

Assalamualaikum

Aku baru siap menguli kuih cek mek molek. Aku ni tak berapa pandai menguli. Aku rasa macam dah lama lah sangat berdiri menenyeh doh tu. Tapi kenapalah melekat2 lagi kan. Keluar Mr.R dari bilik dia menjeling doh aku.. "tak cukup tepung tu" terus dia tuang tepung satu cawan. Baru senang aku menggetel. Dah lenguh tangan aku baru dia keluar tunjuk ilmu kan..


                              

Esok nak menggoreng untuk breakfast. Asyik breakfast berat jer.. Esok nak lah ringan sikit. Harap2 sedaplah kan.. Aku tak reti nak letak gula dalam tu berapa banyak.. 

Bawah ni aku masak Udang Galah Goreng Bercili. Aku masak Sabtu ke Ahad..
Resepi dari Kak Wana Potret Kasih. Boleh tengok resepi kat situ yer..


Lama tak letak gambar makanan. Boleh kata hari2 aku masak.. Tapi mesti lupa nak snap gambar. Kalau ingat, tetiba malas nak ambil camera.. Kenkadang dah ingat camera pun ada dah.. Suruh Mr.R snap kan.. Ada jer yang tak mampu aku nak tayang kat blog. Kesudahnya simpan jelah dalam memory card ni.. Macam gambar kuih kat atas tu.. Padahal nak menempek dalam blog ni segan.. Tapi kang ada kata aku tipu menguli kuih lak.. hihih

Okaylah.. Selamat Malam..
Semoga esok lebih baik daripada hari ini...

Saturday, 9 June 2012

Al-Fatihah

Assalamualaikum


BALASAN SYURGA PADA YANG SABAR : Allah swt berfirman: “Tidak ada balasan kecuali syurga bagi 
hambaku yang beriman yang telah Aku ambil kembali kekasihnya (aku mematikan seseorang yang disayanginya seperti anak,adik-beradik dan sesiapa sahaja yang disayangi oleh seseorang) dari kalangan penghuni dunia dan dia hanya mengharapkan pahala daripadaKu (dengan bersabar).”
(Hadis riwayat Imam Bukhari).

Semoga keluarga CikZu tabah mengahadapi dugaan ini.

Friday, 8 June 2012

Wedding Yasmin

Assalamualaikum

Masa balik KL haritu,gi kenduri kawan baik aku kat Seremban. Nama dia Yasmin Fadzil. Kitorang satu matrik dan U dulu. Tapi rapat masa kat U. Kat matrik tak kenal pun.. =)
Tengok gambar lah erh..

Haruslah gambar aku dulu kan.. Aku rasa macam orang tengok aku. Hahah Perasan!

Baru gambar pengantin. Tahniah Min!! Ko cantik okay haritu!

Nikah kat rumah. Min dengan Hanif berkawan dari sekolah rendah. Huuu

Min ni mak dia orang Kanada.. 1st time aku kawan dengan anak orang putih. Memacam lah aku tanya Min. Contohnya 'mak dia makan pakai sudu ke tangan, Kalau masak mak dia masak apa, Kat rumah kau dengan mak kau speaking ke apa'. Hahah Min jawab 'weh,mestilah mak aku pakai tangan, Kenkadang mak aku masak kari, Takda maknanya weh aku nak speaking' Hahahah Mak dia sangat fasih bercakap melayu.

Sanding kat Dewan SDAR. Pagi2 lagi Min dah sms aku cakap pelamin dia buruk gila. Dia kata stage besar,tap pelaminnya kecil. Aku nak lah tengok,buruk macam mana kan. Bila aku gi dewan, 'Ni yang dia kata buruk? Nak kena belasah Si Min ni' Pelamin dia sangat cantik.

Haruslah gambar aku lagi.

Mr.R yang ambil gambar2 ni. Aku pun tak tengok apa lauk pengantin.

Yang tengah tu Rahimah. Kawan baik Min.(yang kiri adik Rahimah) Sebelum ni aku selalu dengar nama dia dari Min. Sebab kenkadang kalau Min jumpa Rahimah,dia cita lah kat aku. Jadi aku biasalah dengar nama Rahimah ni. Bila 1st time jumpa dia,terus kitorang mesra. Si Min dan dan terus cakap 'Haa,tengok..kan korang dah jadi kawan baik' Min ni memang. Hujung tahun ni dia pun nak kahwin juga.

Min..kau cantik sangat masa ni.. Malam tu dorang terus gi honeymoon kat Langkawi. Tak menyempat2. Hahah
Dulu masa belajar, tiap kali aku kena present, Aku siapkan text aku dalam melayu.. Lepastu aku minta tolong Min translate kan semua dalam english. Huuu..rindu lak aku time study..


Thursday, 7 June 2012

Apa Yang Menarik Di Rumah Saya

Assalamualaikum

Hahah.. Apa yang menarik kat rumah aku ni??? Takda apa yang menarik pun.. Lagipun rumah kat pinggir bandar apalah yang ada sangat kan... Tapi takda siapa yang akan sangka hujung Batu Caves ada tempat macam ni.. Betul2 sebelah rumah aku jer..Bukan sebelah lah.. Kiranya memang dalam kawasan rumah aku pun..

Tujuan letak entry ni sekadar untuk memenuhi blog aku.

Meh aku tunjuk satu gambar dulu yer..


Haa... Dulu dalam ni adalah tempat yang dipenuhi air.. Dengan segala apa pun aku taktahulah.. Lepas ayah aku dapat tanah kat sini,ayah aku teroka bukit Batu Caves ni.. Hasilnya sekarang jadi sebuah gua yang kami panggil D'GUA.. Memang tiada apa yang menarik pun di gua ayah aku ni.. Mungkin bila masuk,kita akan rasa.. Wahhh..tak sangka ada gua kat sini.. "Hanyo Seni Mengenal Seni, Hanyo Woli Mengenal Woli".




Dah banyak aktiviti dijalankan di sini.. Dulu kat sini ada aktiviti macam rock climbing semua.. Ada satu group yang incharge.. Tapi lepastu ayah aku dapat projek apa yer...terus dah takda rock climbing semua tu.. Adik2 aku selalu lah panjat bukit tu dulu. Kat sini pernah buat kem motivasi.. Diorang berkhemah kat sini.. Pernah buat apa lagi erh... Aku dah tak ingat lah nama2 dia.. Pernah company2 buat majlis berbuka puasa.. Berbuka dalam gua.Tapi tempat ni tak exclusive.. Cuma nampak santai dan kekampungan..

Ayah aku hanya guna kayu2 lama untuk buat titi ni semua. Tiada nilai komersial kan..

Meh tengok lagi gambar


Dalam gua ni,ayah aku takda sentuh apa2 yang semula jadi pun.. Cuma ayah aku ada touch up untuk bagi menyerlah.. Aku ingat lagi macam mana ayah aku fikir bermalam2 untuk keluarkan air yang penuh dalam gua tu.. Ayah aku cuba2 banyak cara dan sekarang hasilnya boleh berlari2 dalam gua tu. Kalau malam adalah sangat cantik dalam gua ni. Pencahayaan yang ayah aku buat. Ada kelawar. Hahah

Meh tengok lagi


Ada lagi satu bahagian yang aku tak ambil.. Yang tu panjang ke dalam lagi.. Tapi sekarang ayah aku takda ambil untuk buat apa2 aktiviti gua rasa.. Sebab sekarang ayah aku tengah siapkan bahagian luar tu untuk orang buat aktiviti pelancongan. Mungkin bila siap bahagian tu,akan lebih meriah.. InshaAllah..



Kat dinding gua ni diukir ayat2 Alquran yang brkaitan dengan gua..


Buat masa sekarang ayah aku letak kolam ikan di sekeliling gua ni.


Kalau malam2 ni,lagi cantik.. Gambar ni semua aku ambil pagi.


Yang ukir ni bukan pelukis ke apa.. Tapi mempunyai bakat terpendam..


Ni batu yang terjuntai kat pintu masuk. Semulajadi..


Ingatkan nak ambil stalagtit yang jatuh..Tapi tak reti lak.. Stalagtit yang jatuh ni menjadikan stalagmit yang kat bawah dia ni semakin hampir dengan stalagtit ni..
 
Kalau ada sesiapa pernah terpergi gua ni (rasanya tak kot sebab takda siapa yang tahu rasa) dan rasa macam tak best,memang biasa je pun.. Cuma mungkin orang tak sangka ada gua macam ni di hujung Gombak ni.. Lagipun penerokaan gua ni pada mulanya cuma sekadar aktiviti ayah aku yang suka teroka tu.. Tapi aku sebagai orang yang pernah tengok keadaan asal gua ni rasa sangat bangga lah sebab ayah aku boleh teroka tempat tu sampai hasilnya macam ni..Waahhh terharu gitu Pak Mail.. Hahahah

Okay.. Nanti aku cerita lak siapa yang pernah sampai ke sini.. 

Okay,sekian..


Tuesday, 5 June 2012

Sepanjang Di KL

Assalamualaikum

Gila.. Sepatutnya takyah tulis pun kat blog.. Tapi aku nak tulis juga.. Hahahah

25 May:

Lepas balik dari Tawakkal,aku terus ambil taxi balik rumahku tercinta.. Selalunya kalau sampai KL,malam pertama mesti aku tidur rumah mentua aku.. Tapi sebab malam tu kakak aku balik,jadi aku tidur dulu rumah aku.. Lepas magrib, aku dengan mak aku gi Giant cari bahan nak buat breakfast esok pagi. Lepastu terus gi makan kat Ayam Penyet kat Prima.. Teringin sangat... Ayah aku semua tak join sebab tak lalu dah nak makan ayam penyet..

Mr.R balik dari HQ kami gi rumah mentua aku jap. Jumpa jap,ambil barang. Bila balik rumah ayah aku, tengok kereta Kakak aku dah ada.. Jujur aku cakap sebelum aku balik KL,aku taktahu apa perasaan aku bila nak jumpa kakak aku.. Masa kat Labuan tu aku doa banyak2 supaya aku takda la jeles atau apa sahaja sebab kakak aku dah ada baby.. Bila dah jumpa...... Alhamdulillah.. Seronok gila.. Cuma malam tu aku tak berani lagi pegang2 Mikail sebab dah bertahun aku tak pegang baby ni.. Mikail kerja nya senyum...mencebik... Kau agah dia dia senyum gatal.. lepas tu terus mencebik.. Muka bapa dia sebiji.. Hahahah Comel gila anak saudara aku... Mikail yang comel ok. Bukan ayah dia. Hahahh

26 May:

Aku gi Tawakkal.. Alhamdulillah...semuanya baik2 jer... Pukul 12pm sampai rumah terus makan sebab mak aku dah siap masak.. Petang tu sebelum asar kami adik beradik keluar bersama.. Mikail kami usung sekali.. Kami gi Mid Valley.. Aku dengan adik2 aku dah cakap awal2 nak kakak aku belanja sehelai dua baju ke kasut ke.. Felda kan dapat bonus!! Sampai sana adik2 aku dah shopping sakan.. Tapi aku lak yang takda feel nak membelah.. Kakak aku pun sama.. Kakak aku belanja makan kat Nandos... Aku memang tak suka nandos.. Dah lah aku ambil kebab apa entah.. Mikail?? Senyap takda nangis apa.. Tapi matanya terbeliak je tengok mid.. Aku kata kat kakak aku,anak kau ni terkejut baru keluar felda ni... Kakak aku pun sempoi jer walaupun dah ada anak.. Aku bayangkan kot lah dia asik sayang..sayang... Hahah 

27 May:

Pagi2 lagi aku dah gerak gi Seremban sebab kawan baik aku Yasmin kahwin.. Gerak lepas subuh sebab Mr.R nak gi Pasar Besar Seremban. Mr.R suka tengok barang antik. Haritu dapatlah 3 biji jam dinding antik. Sampai KL pukul 5.30pm. Aku suruh kakak aku tunggu sampai aku balik baru dia boleh balik Pahang. Sebaiklah abang ipar aku nak tunggu. Kalau tak jumpa harini alamatnya raya nantilah baru jumpa..

28 May:

Aku bawa adik aku dengan sepupu2 aku gi Wangsa Walk. Main bowling dengan game. Sepupu2 aku ni kecil2 je lagi. Petang tu terus ambil mak aku balik keja. Lepas hantar sepupu2 aku balik,aku gi makan kat Coffee Box di Prima dengan mak dan adik aku. Malam tu giliran rumah mak mentua aku pula. Kat rumah mak mentua aku makan lagi. Huuu... Gemuk den..

29 May:

Aku gi tebus voucher Groupon untuk buat rambut.. Kat Subang.. 5jam okay.. Sampai boring Mr.R.. Sebelum2 ni aku buat 8jam okay. Perempuan cina yang buat rambut aku tanya kenapa pakai tudung pun nak buat rambut? Lepastu gi makan kat secret recipe di mid valley.. Aku ambil cordon blue.. Masa ni perut aku dah tak boleh terima makanan dah sebenarnya.. Tekak aku dah start loya2 dah.. Aku telan juga sampai habis ayam tu.. Sampai je rumah mak mertua aku... Terus aku muntah2...sampai tersumbat sinki. Hahahah Kelam kabut aku sensorang dalam bilik air tu..

 30 May:

Gi Shah Alam bersihkan rumah kami. Kebetulan almari yang Mr.R order sampai harini. Sambil tunggu lori, bersihkan laman depan.. Koridor atas.. Mr.R cabut rumput semua kat belakang.. Baru lapang mata.. Rupanya jiran sebelah aku dah pindah.. Mungkin dia dah dapat beli rumah. Sebab haritu dia nak belirumah yang dia sewa sebelah rumah aku ni..Tapi tuan rumah taknak jual pula.. Bila lori sampai,susun2 barang mandi semua,terus gi makan. Lapaaar sangat masa ni.. Kami makan kat mana erh.. Lupa dah.. ooooo food court sogo. Perut aku tak sddap, Makanya nasi suku saja aku makan.. Cari hadiah untuk sepupu aku kahwin 23 Jun ni. Tapi aku tak dapat datang lah..

31 May:

Malam ni gi Carefour midvalley dengan anak2 saudara Mr.R dengan mak Mr.R..Perut aku tekak aku masih lagi meragam. Muntah2..

1 Jun:

Giliran rumah aku pula. Petang tu borak2 dengan mak aku.. Sambil2 tu aku belek buku2 masakan koleksi ayah aku.. Ada satu tu buku kek dan biskut dari Chef Hanieliza.. Kek Coklat Kukus.. Terus aku suruh mak aku buat.. Gi giant beli barang semua sebab kedai kek dah tutup pukul 8 malam. Malam tu buatlah kek kukus yang Mr.R sangat suka..  Malam tu lepas Mr.R balik dari Shah Alam,kami keluar gi Mali's Corner dengan UpTown Danau Kota dengan adik aku boy..

2 Jun:

Duk lepak rumah jer sambil tolong mak aku masak lala lemak cili api.. Petang tu mak aku bakar kek pula.. Kek Marble. Sedap gila.. Masa ni perut aku masih tak sedap langsung. Dah 8x gi toilet dan 3x muntah.. Risau aku dalam flight nanti macam mana..

3 Jun

Flight aku pukul 9 pagi. Mr.R hantar aku kat KLIA. Ondaway gi KLIA tu 4x berhenti R&R sebab aku sakit perut. Dalam flight aku tidur sampai dia kejut makan lepastu aku sambung tidur sebab taknak layan perut aku ni.. Tak lalu aku nak gi toilet kapal terbang kan..



Saturday, 2 June 2012

Mali's Corner

Assalamualaikum

Sekarang aku kat Mali's Corner. Tapi aku tak makan pun..minum air jer.. Mr.R dengan adik aku Boy jer yang makan char kuey teow.. Tekak aku ni macam mual jer nak muntah.. (Sila jangan salah faham okay. Ni kes makan terlebih) Dah berapa hari ni aku asik muntah2.. Ada tersilap makan apa pun aku taktahu.. Nak makan pun takda selera..

Bila timbang berat aku turun mendadak ok.. Sebelum berbasikal,berat aku 60kg.. (Belum pernah berat aku melebihi 54kg) Haritu lepas setiap hari aku berbasikal.. Turun 4kg dalam masa 7 hari lebih.. Sekarang turun lagi dalam 2kg.. Jadi berat aku sekarang ialah 54kg. Hahahah

Okay..lepasni adik aku ajak gi UpTown Danau Kota ni.. Sekarang ni pukul 11:58 pm.. Malasnya aku nak berjalan sebenarnya.. Tapi adik aku dah muncung sedepa ni.. Jadi Mr.R lah yang melayan dia..


Okay,sekian..

*Sepatutnya entry ni malam tadi publish,tapi hp aku buat problem lak loading tak habis2.. Jadi aku publish je lah sekarang. Heheheh

Friday, 1 June 2012

HSG

Assalamualaikum

Harini curi2 guna laptop Mr.R jap. Sekarang kat rumah mak mentua. Mr.R tengah sibuk mengilatkan jam-jam dia yang akan dibawa untuk H4U ahad ni.. 

Saja nak tulis pasal hsg haritu.. Perlu ke? Entah..saja je nak tulis.. 

Sampai LCCT pukul 12.50 tengahari.. Ambil beg semua dalam pukul 1.15 camtu dapat naik bus.. Abah aku nak ambil tapi macam leceh pula.. Sampai KL Central pukul 2.10 macamtu. Bus tu bawa laju. Kat situ aku naik taxi gi Tawakkal.. Mr.R naik taxi balik rumah nak ambil kereta dan terus gi HQ kat Shah Alam.. 

Makanya aku sensorang sajalah.. Jantung aku memang laju yang amat.. Asik mesej mak aku suruh doakan aku.. Asik mesej mak aku bagotahu aku takut yang amat.. Menggelabah gila!

Sampai kat Tawakkal pukul 2.45 jam aku.. Tapi jam kat situ dah pukul 3.. Sepatutnya appointment aku 2.30. Lantaklah.. Tunggu dalam 10 minit,dia panggil masuk. Tukar baju dia semua (time ni aku rasa macam o on ok) Duk kat kerusi sebelah bilik Xray tu.. Dalam 5 minit amcamtu dia panggil masuk suruh baring. Dia terangkan procedure semua.. Dan kesan2nya.. Aku kata tangan aku dah sejuk yang amat ni.. Sebab takut tiub aku yang tinggal ni problem.. Dia pegang tangan aku memang sejuklahhh..

Bila doc masuk,(Doc tu baik gila) doc tcakap2 sikit pastu mulalah step2nya.. Dia masukkan(takdalah masuk sampai dalam pun..Kat luar je rasa) macam besi ke macam clamp macam tu(ni yang aku perasan lah). Pastu dia ada kepitkan sesuatu pula kat tepi baru dia inject dye tu.. Masatu nak kata senak pun tak juga. Tapi aku dapat rasalah sesuatu masuk.\

Doc suruh tengok kat monitor,dan terangkan.. Aku nampaklah rahim aku tiub aku yang haritu ectopic..Tiub aku yang sihat(Alhamdulillah)... Doc cakap tiub aku semua normal.. Should be no prob;lem.. Tapi kena tunggu pula gambar xray tu.. 30 minit aku baring kat katil tu... Sampai nurse tu cakap siap semua..

Doc tu cakap bleeding sikit sangat.. Aku dah standby pakai siap2.. Memang aku tengok pun sikit sangat.. Macam penghujung period selalu.. Alhamdulillah takda sakit apa..Senak pun takda.. Doc kat Labuan dah siap bekalkan ubat tahan sakit. Dia suruh makan sebelum aku buat hsg tu.. Tapi aku nekad taknak makan.. Tawakal jer... Bak kata Kak Reen, dah buat kat Tawakkal,tawakal ajelah.. =)

Alhamdulillah Allah permudahkan urusan aku haritu..

Tapi bulan ni mungkin belum lagilah kot...sebabnya aku dengan Mr.R kan sibuk bercuti...  

Senoga Allah akan permudahkan jalan kami... Amiinnn...