Saturday, 31 March 2012

Nasi Arab

Assalamualaikum

Mr.R : You...Harini you buat nasi arab lagi boleh... Sedap la haritu you masak.
Aku : ??????? (Terkesima sebentar)
Mr.R : Tapi kalini buat guna kambing pula
Aku : ??????? (Dia ingat aku terer??? Memang tak terkata sebab ingatkan haritu buat tak sedap.) Huahua

Jadi tadi buatlah lagi nasi arab... Makan untuk tengahari dan malam... Resepi yang sedap ni dari Dr. Nicole (bukan nama sebenar)


                                    Bila dah siap..lega nasi masak tak mentah dan sedap.. (Sila angkat bakul ni)


                     Tak nampak pula sambal tomatonya.. Kalau ikut resepi ada salad buah +yogurt. Tapi Mr.R tak suka pula


                                  Ini yang mula aku buat. Pakai ayam. Tak menarik sebab aku pakai beras biasa.

Masa masak guna ayam haritu,nasi mentah!! Tapi sebaik lah Dr.Nicole dah bagitahu.. Kalau mentah..kukus nasi tu... Legalah juga... Kalini masak memang menjadi...dan lagi sedap sebab rasa kambing tu kot...

Makan pula dengan sambal tomato... Aku suka letak banyak2... Memang Ummppphhh....!!! Mr.R bertambah... Itu yang aku suka...

Okay.. Itu sahaja... Sekian...

Thursday, 29 March 2012

Khamis Sudah Tiba

Assalamualaikum

Lagi beberapa minit kapal terbang dari LCCT akan tiba di lapangan terbang Labuan.. Tak sabarnya aku nak menyambut kepulangan suamiku yang tercinta. Ahhaakkkksss...

Pagi tadi aku bangun 3.45 am sebab nak kejutkan Mr.R.. Takut dia tak sedar pula. Bila dah calling2 tu.. Aku terus bangun mandi semua... Terus menuju ke tempat kegemaran aku.. Mana lagi.. Dapurlah... Sempena suami ku tercinta balik,aku buatlah Nasi Arab... Huahuahua... First time ni buat... Masa buat tu berdoa banyak2 supaya sedap dan tak pelik rasa dia...

Elleh...ye yer je ko makcik buat Nasi Arab... Hahahah Iyeeerrr... nanti aku tempek gambar kat sini. Aku cari gam tak jumpa lak. Hahahahh (Tak lawok dowh)...

Sambil masak,basuh baju.. Oppss..bukan aku basuh. Mesin lah basuh. Bila dah tenggek rice cooker tu... Aku teruskan rutin harianku semenjak ada kasut sukan ni... BERJOGGING okay... 15 minit..

Aku peliklah... Tadi aku jogging dalam rumah jer... Pusing ruang tamu aku tu... 15 minit aku rasa kejap giler.. 15 minit tanpa henti okay... Sebelum ni aku jogging kat luar... Nak tunggu 15 minit tu macam jam aku rosak jer... Tak gerak2 je masa aku rasa... Padahal kat kat bawah ni,kawasan luas yang amat.. Engkau pusing 2 round pun dah boleh pengsan... Sepatutnya akan rasa masa lagi cepat berlalukan...

Fikir punya fikir... Akhirnya aku dapat jawapan... Bila aku plan nak jogging kat bawah... Darah muda ku naik... Sebabnya...excited terlebih,dan otak fikir macam2 benda... Contohnya ada orang ke tak... Kalau ada orang nampak aku jogging mesti dorang pandang aku.. Mesti dorang nampak kasut baru aku.. Hahahh aku pun kena control2 ayu juga masa jogging tu... hahahah Tengah jogging,tengok kawasan tu dah mula ramai orang yang keluar utk gi kerja... Aku jadi segan2 sikit.. Tapi kena juga habiskan jogging 15 minit... Tu yang jadi... Mak aiiihhh...lamanya nak tunggu 15 minit ni...

Bila aku jogging dalam rumah...otak aku relax tanpa fikir apa2... Senyuuummm jer... Huauahuhuaahauah

Jadi,aku dah putuskan utk jogging di dalam rumah sahaja start esok...

Okayy....aku dah nak keluar nak gi ambil Mr.R ni... Betulkan baju sikit,tudung.. Sembur minyak wangi sikit... Biar terpesona Mr.R tengok wife dia ni.... Hahahahah

Monday, 26 March 2012

Boring Pula Bila Bos Outstation

Assalamualaikum

Yerrr... Bos saya takda sampai rabu ni... Khamis pagi baru beliau sampai Labuan.. Ingatkan bila bos outstation,seronok lah sikit.... Rupanya.... Sangat membosankan.... Ahaakkkssss....

Hati ni macam ada rasa tak tenang sangat... Rasa macam nak balik KL untuk buat treatment dengan Dr di Pusrawi... Tetiba pula aku mode sedih.... Haritu macam konfius,keliru,berbelah bahagi nak pergi berurut atau hospital... Bila buat istikharah...Baru dapat buat keputusan dengan tenangnya.... Cuma bila di Labuan ni macam susah je aku rasa. Kalau buat treatment kena betul2 bagi komitmen... Nanti Dr suruh aku jumpa sekian sekian tarikh,aku takda pula. Mr.R kerja sini,aku pula selalunya cd14 memang ngam2. Dr suruh aku buat appointment cd13,dah tentu2lah aku melepaskan... Nak balik pun nak kena beli tiket lagi....... Tiket 10,20 ringgit takpe lah juga... Susahnya aku rasa.............. Dan yang paling penting.... Aku taknak menyusahkan Mr.R kesayangan aku....


Susah nya aku rasa.............................


*Ya Allah...permudahkanlah jalan aku.......


Sunday, 25 March 2012

ANNISA Sitkom di TV Al Hijrah

Assalamualaikum

Tadi baru first time tengok sitkom di tv Al Hijrah. ANNISA.... Baru first time tengok ni... Nak kata best yang amat tu...taklah... Tapi boleh layan lah... Yang paling best tengok sitkom ni sebenarnya sebab aku suka tengok baju2 pelakon pelakon ni pakai... Cantik cantik yang amat...

Pelakon sitkom ni terdiri daripada (apsal skema pula ayat aku ni) Diana Amir,Sari Yanti dan Raja Farah... Ada juga yang lain macam Munir... Tadi aku tengok baru ada pelakon ni je lah... Cafe diorang cam comel2 jer... Bila tengok sitkom ni macam aku pun terberangan juga berpakaian seperti Diana Amir dan mempunyai cafe macam diorang juga... Tetiba macam nak terus cari baju cam Diana Amir pakai... Heeee.... Gedikkksss

Tapi tak sure pula sitkom ni setiap hari apa...Haruslah mengikuti sebab banyak cerita sekarang semuanya kisah cinta jer kan... Kalini cuci mata tengok sitkom kawan-kawan pula...

Bila tengok cerita ni,teringat aku kat drama bersiri Gerimis Mengundang TV2 ke TV1 dulu... Pasal kekeluargaan... Cerita dia dalam rumah jer... Tapi seronok gila. Pelakon dia yang paling aku ingat Zamarul Hisham. Ada lagi sorang pelakon lelaki aku ingat muka dia,tapi tak ingat nama pula. Cerita ni masa aku darjah 5 jadi tahun 1997... Huuu lama gila dah..

                                                Gambar kredit to: MY AMETHYST 
                                                          

                                                            Gambar Kredit to: UMMIHANIE


                                                             Gambar Kredit to: UMMIHANIE

Sekian... Heeeeeeeee

Saturday, 24 March 2012

Hadiah Di Kala Berjauhan

Assalamualaikum

Waaahhh... Tajuk taknak kalah kau... Hahah Pagi tadi aku hantar Mr.R gi airport... Mr.R kena balik KL sebab ada training kat HQ... Huuuuuu... Kalau aku tak berkerjaya sekarang mesti aku dah ikut Mr.R sekali... Dia ajak ikut sekali... Tapi aku taknak... Tiket mahal nokz.... Tetiba jadi isteri solehah kan... Malas nak menyusahkan Mr.R... Lebih baik duit tiket tu aku masuk bank kan... Hahahahh

Sebagai ganjaran aku ditinggalkan seorang diri... Mr.R suruh aku beli sesuatu untuk aku... Hahahhah
Jadi.....aku beli ini....


                                                Paper bag je Adidas... Tapi dalam bukan Adidas pun...

                                                                    Jeng jeng jeng.... hahahh

                                                      Inilah hasil tangkapan memmancing aku tadi

Aku dah nekad nak jogging start esok ni... Nak kata aku gemuks sangat tak juga aku rasa... Tapi asal semua seluar aku tak muat ni!!!!!???? Yang aku taktahan tu,seluar yang paling besar aku beli masa bujang dulu pun dah tak muat....

Inilah akibatnya bersuami lelaki yang suka makan... Hihihihi But i like....

Mr.R teragak2 nak benarkan aku berjogging seorangan esok... Tapi aku berdegil juga kan... Kenalah dia izinkan... Esok pukul 5.30pagi aku nak turun jogging. Alaaaa....Kat bawah ni jer.... Hellloooo...Semangat giler kau nak turun 5.30pagi makcik????? Yelah kat sini 5.30 dah sama macam 6.30.... Kang aku turun pukul 6.30,dah terang benderang pula... Mesti banyak mata2 yang mengusha aku berlari2 anak. Hahahh

Tunggu esok.....

Bila suamiku tiada kat rumah ni,mood memasak memang takda langsunglah kan... Tadi dah boring gila yang amat... Aku mengemaslah rumah... Kalau ada Mr.R memang aku takbuatlah... Melainkan Mr.R tidur... Habis siap vacuum,mop,lap habuk... Boring balik... Ingatkan dah letih2 boleh tidur...Tak ngantuk juga...

Cepatlah Khamis datang.... Tak sabar nak jemput Mr.R kat airport....

I miss you so much RAM............................



*Ya Allah selamatkan lah perjalanan suamiku sehingga dia pulang semula Khamis ini...

Thursday, 8 March 2012

Teringin Pulak...

Assalamualaikum

Bila hati dah teringin....

                                                                Steamed Bread Pudding

Inilah first time seumur hidup aku buat bread pudding ni untuk sarapan.. Sangat2 teringin... Kelam kabut lah mencari balik resepi ni. Dulu pernah salin masa sebelum kahwin... Hasilnya sangat memuaskan hati... Yummmy!!! Tambah pula dengan kuah kastard... Makin galak aku makan... 
Bila Mr.R kata sedap lah you... Waaahhhh...rasa macam nak gi buat lagi... Tapi baru buat satu talam pun tak larat nak perhabiskan...

Untuk dinner tu Mr.R gedik pula teringin nak makan lamb... Dah beli semalamnya,tapi aku lupa nak panggang... Bila Mr.R perli aku pasal lamb tu barulah aku teringat.. Keluar kan terus perap... Sempatlah aku buat nasi goreng... Jadi makan lamb dengan nasi goreng kampung yang tak kampung sangat dengan kentang putar yang tak putar sangat... Aku buatlah sikit sos black pepper...


                                       Nasi tu untuk bergambar sahaja. Siap bergambar aku tambah lagi

Bujet nak susun gaya restoran lah kan... Tapi bila tengok gambar,aisey....tak cun langsung pulaknya... Sepanjang aku hidup 24 tahun,aku tak pernah makan kambing... Adik beradik aku memang tak sentuh langsung lah lamb2 ni.. Mak ayah aku makan juga lah sikit2... Tapi lepas je kenal Mr.R....terus aku boleh ngap kambing ni... Memang betullah orang cakap,bila dah kahwin tak sampai berapa bulan pun,dia dah boleh pengaruhi kita macam2...

*tadi ada kebakaran besar kat taman aku. Mr.R ditugaskan jadi wartawan. Nanti aku upload. Hahahah