Monday, 29 April 2013

Alkisah Si Yanto Pembantu PakMail

Assalamualaikum

Aku memang nak tergelak gila. Hahah lempang kang!
PakMail ada sorang pembantu. Kiranya dia ni tinggal sekali dengan kitorang. Tapi tak satu rumah lah. Kitorang panggil dia yanto. Umur dia pun muda lagi. Dalam 20 21 tahun macamtu. Dulu ayah dia kerja dengan pakMail. Lepas ayah dia meninggal,Yanto ni lah yang ganti. Arwah ayah dia pun meninggal kat umah Pakmail.

Yanto ni memang tau. Dia suka mereka2 benda. Entah pape je lah yang dia buat. Budak 20tahun kan.

Tapi pagi tadi memang betullah dia ni. Kitorang semua kat dalam rumah. PakMail tengah mandi. KakJah siap2. Aku pun bermalas2an lagi. Tetiba dengar kedeboom. Macam bunyi benda jatuh ada, benda tumbang ada. Tapi takdalah terus keluar. Dalam 5minit macamtu baru keluar. Tengok clear jer. Takda benda pun.

Alih2 Yanto datang kat PakMail "bos,tadi saya langgar pagar"
Kitorang pandang pagar takda pape pun. ko langgar pakai apa kan. Takkan jalan tak nampak sampai langgar pagar. Bila tanya, korang tau dia jawab apa.
"tadi saya bawa kereta bos,terlanggar pagar" Dan2 tu pagar tu roboh depan kitorang. Memang aku nak ketawa gila

tapi tahan dalam hati lah. Mahu tak mengamuk. Dia tak pernah bawa keta,alih2 pandai2 bawa keta langgar pagar rumah. Memang saja cari penyakitlah namanya.

Tapi PakMail marah betul 3minit je. Lepastu salam balik dengan yanto. Keta tu memang kunci tinggal dalam keta sebab keta tu guna untuk angkat barang ke buat kerja luar ker. Yanto tu niat dia nak tolong alihkan keta tapi terlupa diri tak pernah bawa keta.

Lepastu 3 hari Si Yanto tak keluar masuk kawasan rumah.. Selalu pagi2 ke tengahari ke mesti dia datang ngendeng kat PakMail. Ni dah buat salah..terus tak keluar. Tapi lepastu takdalah kitorang ungkit2 dah.. PakMail offer dia belajar kereta.. Laju terus "Nak Bosss!!"

Sekian

Tuesday, 9 April 2013

Sukhumvit Restaurant

Assalamualaikum

Memula aku nak sebut nama restauran ni macam terbelit lidah aku. Yelah... Sharip bagitahu aku macam dah pergi 10x.. Padahal baru 1st time pergi tu yang nak sebut nama restauran macam terang tak terang je.

Jalan dia senang gila.. Cuma lepas masuk simpang tu dia macam ke dalam sikit.. Tapi sebab sharip yang tunjuk jalan kan.. Dari dekat terus jadi jauh.. Hahah
Aku bayangkan macam kedai tomyam biasa jer. Bila dah sampai tu waaahh.. Best lah.

Cuma gambar aku ambil hilang pula. Yang ada gambar makanan jer.



Kalau ada yang nak gi tu (aku rasa semua org tahu dah kot), senang dari petronas kg.baru tu simpang ketiga ke kedua belok kiri..lepastu terus jer. nanti nampak sebelah kiri restoran tu.

Bagi aku rasa dia okay lah. Suasana dia pun macam santai2 jer. Nak ajak Mr.R dating kat sini tak sempat lagi. KakJah pun sekarang asik masak jer. Tak sempat nak ajak makan luar.

Sekian





Monday, 8 April 2013

Hujung Minggu

Assalamualaikum

Pejam celik pejam celik dah masuk 8hb.
Kejap nya!!! Dulu2 waktu sekolah rendah rasa nak cukup kan seminggu tu aiihhh...lamaaa sangat.. Sekarang ni alih2 je dah hari Jumaat. Mr.R pergi Labuan pun aku tak terasa sangat. Sebabnya alih2 je dia call dah nak balik dah..

Hujung minggu haritu aku tak buat apapun. Memang dah plan dengan KakJah and cikna aku nak gi MIHAS. Jadi pukul 9.30 pagi tu dah siap2 nak gi KLCC. Cikna aku bawa anak umur 11tahun.

Sampai kat situ baru tahu yang MIHAS cuma untuk 18tahun ke atas saja. Sebelum ni aku pergi dengan Sharip tak pernah perasan pula pasal 18tahun ke atas ni. Atau memang baru tahun ni hanya untuk 18tahun. Tengok iklan pun aku takdalah baca betul2. Sebab pergi dulu,rasanya sesiapa pun boleh masuk. Jadi...lainkali baca betul2 iklan yer. Padahal boleh je kalau KakJah nak mauk dengan cikna aku. Tapi dah dedua malas masuk... Tu yang terus pegi makan kat Nandos. KakJah belanja!


                                                       Budak Yang Tak Cukup Umur

Jalan2 jap..balik sebab KakJah kerja petang tu. Kepala aku pun dah teringat kelapa aku jer.. Minta tolong adk aku jaga jap. Tu lah bila dah ada benda yang seronok dibuat,sampai malam pun termimpi2... Hahah

Malam tu aku gi kenduri kahwin rumah bos Mr.R.. Kat bukit Jelutong. Kenduri tu malam. No camera2.. Hahah aku gi kenduri segan sikit nak ambil2 gambar ni. Kena pula rumah bos.. Mr.R pun dah cakap taknak ambil2 gambar makanan ke apa yer.. Hahah Jadi bergambar dalam keta saja lah. (nak tempek gambar kat blog Mr.R tak bagi lak) Lauk sedap.. Tapi sebab segan nak ambil banyak.. Ambil sikit je lah. Lagipun aku pakai baju yang kena tarik nafas dalam2 baru tak nampak perut.. :)

Sekian

Friday, 5 April 2013

Borak Kosong Tentang Diet

Assalamualaikum

Aku start diet awal bulan 2. Kiranya dah dua bulan lah aku jaga makan. Last aku timbang guna penimbang aku yang tak berapa nak betul sangat tu 55-56 kg.

Masatu sebenarnya aku dah tak sabar nak laki aku gi labuan. Bila takda dia,dapatlah aku diet sikit. Start je 1 Feb tu aku jaga makan.. Setiap pagi aku jogging dalam 3km. Ala..jogging kat Taman layang2.. Boleh kata bulan feb tu aku takda tinggal sehari pun jogging. See...betapa sawan aku datang.. Pulun habis aku. Aku puasa isnin khamis. Sambil diet tambah pahala boleh juga kan.. Aku tak makan nasi. Tapi makan benda lain. Gilanya punya diet kan.

Hasilnya 3 hari lepas 50kg. Patutlah semua seluar aku muat. Seluar yang skinny2 semua boleh muat. Aku ni jenis pinggang kecik,tapi bawah dari pinggang besar. Kalau nak cari seluar susah betul nak dapat size. Itu yang kena diet sikit baru senang nak cari size.

TAPI.... Itu 3 hari lepas. 3 hari lepas tu.. Laki ku balik jer.. mulalah rutin harian aku.. Malam mesti makan... Makan nasi pula tu.. Kalau gi rumah mentua,aku dah tentu kena tambah nasi.. Jaga hati wey... Eceh.. Padahal aku ni memang jenis perut tong. Perut tak gheti kenyang. Dahlah makan pukul 9 malam. Pukul 12 aku dah nguap2 nak tidur.

Hasilnya semalam timbang lagi naik 53kg. Mak aaiiihhh.. biar betul. Takkanlah makan sehari naik sekilo... Wwwaaa... Ku dah tak larat nak diet...

Petang ni aku kena juga ajak lakiku yang syg perut tuh jogging.. Dia takpelah setiap hari kerja mengeluarkan peluh. Aku duk kat umah peluh mana nak keluar.

Itu saja.
Sekian.

Alkisah Pembantu KakJah

Assalamualaikum

Pembantu KakJah merajuk. Boleh tak? Tak faham kan.. Hahah Nasiblah..
PakMail ambil pembantu bukan untuk apapun. Sebab kitorang tengahari semua ada komitmen masing2.. Jadi kalau basuh baju tu,adalah yang tolong sidai dan amgkat. Kot ku sangka panas rupanya hujan di tenghari.. Takdalah basah baju tu.. Pembantu ni siap iron kan teruslah baju tu.

Dorang datang pagi pukul 8, Pukul 4 petang baliklah.. Sambil2 tu seminggu 3x kemas rumah. Itu je.. Kenkadang kalau ada pinggan tolong basuhkan sekali. Itupun jarang sangatlah ada pinggan. Kata lepas makan basuh terus kan.. Buang sampah bersihkan halaman.

Yang acik ni kerja memula tu sampai kristal2 KakJah pun dilap sampai kilat.. Cukup seminggu dua tu bawah kerusi pun tak disapunya.. Memanglah kitorang boleh buat.. Memang boleh buat. Semua orang boleh buat.. Tapi kalau PakMail dah bayar gaji,kita mestilah nak memaximumkan.. Tapi taklah sampai menyusahkan. Adatlah tu aku rasa.

Tetiba pembantu lama KakJah yang dah keluar dulu datang. Dia kata PakMail panggil dia balik. Padahal takda makna pun.. Teruslah si acik ni merajuk berhenti kerja. Dia suruh cari orang yang lagi bagus dari dia. Bunyi mesej tu nak suruh Kakjah pujuk lah teewww. Memang takkan lah kakjah pujuk.

Tapi patah tumbuh hilang berganti. Ada orang ganti tempat dia dah. Cuma yang ni muda sikit. Bila muda ni banyak yang dia tak reti sangat. Jadi,Kakjah pun malas dah nak cakap2. Dia dapat angkat baju lipat iron pun dah ok.

Sekian

Wednesday, 3 April 2013

Malaysia International Shoe Festival (MISF 2013)

Assalamualaikum

Hooo... Ahad lepas aku gi MISF ni.. Aku dah lama dengar festival ni.. Tapi takdalah tergerak hati pun nak pergi. Sampai lah kawan aku Si Sharip mesej aku petang tu.. Dia ajak pergi. Sebab kat rumah pun takda buat apa.. Jadi aku pun on je lah..

Mesej2..janji pukul 6 jumpa kat PWTC.. Hmmpp... Minah ni pukul 6.42 baru aku nampak batang hidung dia.. Bolehlah aku terima dia naik komuter.. Komuter lambat sikit.. AKu naik keta.. Rupanya petang tu.. Aku keluar rumah pukul 5.15.. Pukul 5.30 aku dah sampai depan PWTC.. Cepat juga.. Jalan tak jam..

Kitorang parking kat Terminal putra tu.. RM3 je.. Memula nak parking tepi jalan betul2 depan kereta PakMail.. Tapi sebab takut tak tenang tengok kasut nanti,tu yang alih parking kat putra.. Selamat dari kena saman..

Rupanya kat PWTC pun ada pameran pengantin. Tu yang PakMail pergi juga tu. Tapi pergi dengan KakJah lah. So,aku suruhlah Si Sharip berlakon2 nak kahwin hujung tahun ni.. Barulah dorang layan sikit.. Takpe.. Aku doakan tahun ni erh Sharip.. :p

Lepastu gi Dewan Tun Razak (ye ke?) sebab festival kasut tu kat situ.. Lalu kat jambatan tu,semua yang lalu atleast bawa satu plastik bag.. Excited gak lah. Masuk je terus nampak brand yang aku taktahu langsung. Memula senyap je lah. Kot depan tu ada brand2 cikai yang selalu aku pakai.. Rupanya takda.. Dalam hati aku ni mesti aku sorang je yang taktahu brand ni.. Tengok Sharip macam tahu je semua brand tu.. Dahlah harga boleh tahan juga. Mahal jugalah bagi aku. Bila tanya Sharip rupanya dia pun taktahu semua brand2 ni.. Hahah

Dia ada gak brand biasa tapi boleh kata koleksi yang dipamerkan tu tak menarik perhatian kami langsung.. Bukanlah tak cantik...Mungkin kitorang punya test bawah sikit kot.. So kitorang je lah yang jalan kat jambatan tu tak bawa pape plastik bag pun.. Heheheh

Sembahyang siap kat PWTC.. Terus gi Kampung Baru makan... Tu yang paling nikmat. Heheh

So bergambar je lah sebab kasut dah tak beli.

Sekian.