Saturday, 26 May 2012

Menghirup Udara KL

assalamualaikum Ya aku dah sampai KL. Bestnya dapat tidur kat katil rumah Pak Mail. Haha Alhamdulillah semalam buat HSG semuanya berjalan dengan baik. Ni nak gi review balik result semalam. harap2 semuanya baik2 saja. Ni ondaway nak gi tawakal dengan Mr.R. Nanti update lagi.

Friday, 25 May 2012

25/5/12 - 3/6/12

Assalamualaikum

Pukul 10.30 jap lagi aku dengan Mr.R nak balik KL.. Ada aku Kesah???(Kata korang kan)
Rasanya macam dah lama gila tak balik.. Bila kira2 balik,baru 3 bulan.

Tapi nak balik ni macam takut semua ada sebabnya petang ni nak buat HSG.. *Semoga semoganya dalam keadaan yang baik,Ya Allah..

Mr.R pun last minit dapat kerja. Jadi nanti aku gi tawakal sendirilah.. Mr.R kena terus gi HQ kat Shah Alam. Berdebar gila jantung aku ni.. Huuuu

Doakan yang terbaik untu aku!!! Amiinnn...

Sekian.

Tuesday, 22 May 2012

Tentang Perfume

Assalamualaikum

Sebelum aku kahwin dengan Mr.R, aku bukanlah peminat tegar perfume. Aku pakai tempat tertentu je. Bila nak keluar2 dengan kawan ke.. Aku calit lah sikit. Dari kecil sampai sebelum kahwin tu..aku cuma kenal perfume White Musk dari Body Shop saja.. Sebab? Sebab mak aku pakai ni dari muda dulu sampai lah beranak pinak. Jadi aku dengan kakak aku cuma pakai perfume ni sajalah. Itupun mak aku punya.

Bila kenal Mr.R ni..dari jauh aku dah bau perfume dia.. (hahah ni aku tipu). Aku tak berapa biasa sebenarnya bila lelaki suka perfume. Sebab? Sebab Pak Mail tak pakai perfume pun wangi.. Hahahah Abah aku tak pernah pakai perfume pun.. Jadi adik2 lelaki aku semua tak pakai perfume.. Tapi dorang takda masalah bau badan yer... Cuma bila dah masing2 dah melangkah jauh..barulah berjinak2 pakai perfume ni.. Tambah lagi dapat abang2 ipar yang suka perfume.. Duk jenuh lah asik mengirim perfume untuk diorang.

Bila sampai Labuan,perfume murah2 lah pula.. Boleh kata Mr.R dua minggu sekali tu mesti beli.. Mr.R kata perfume murah kat Labuan berbanding KL.. Tambah lagi bila dia buat sale.. Tu yang kena beli.. RUGI tak beli... Kenkadang harga kat KL 200 lebih,kat sini lepas diskaun dapatlah 150  macamtu.. Murah sikitlah.. Aku yang tak peminat perfume2 ni, selagi yang ada belum habis,takdalah aku nak menambah..

Dulu aku taktahu pun nak bezakan lelaki punya yang mana perempuan punya yang mana... (Aku tahu orang lain semua dah tahu) Rupanya bila lelaki dia tulis -POUR HOMME-


Perempuan aku tak sure pula tapi bila cek balik kat botol perfume,ada tulis -POUR FEMME-


Lepastu kalau nak yang boleh tahan lama bau dia tu,kita ambil yang ada tulis -EAU DE PARFUME- ataupun panggil EDP.




Tapi kalau dia tulis -EAU DE TOILETTE- ataupun EDT bau dia tak tahan lama lah sangat...




Tapi macam Mr.R cakap,tengok jenamalah.. Macam Remix ni pun EDT tapi tahan lama..





Saja je buat entry ni.. Sesapa yang berhajat nak order perfume yang kat semenanjung mahal boleh lah order kat aku... Hahahh Tipu okayy...


*Ya Allah,permudahkanlah urusanku Jumaat ni... Amiinnn

Sunday, 20 May 2012

Krisis Air Di Labuan

Assalamualaikum

Di Labuan takda air. Waaaa.... 
Susahnya aku rasa... Rumah aku sekarang ni betul2 bergantung pada air tangki yang semakin kering nih... Sebaiklah aku berdua je dengan Mr.R... Mandi semua terbatas... Nak membuang besar dan kecil semua kat office untuk menjimatklan air.. Hahaha Mr.R kata ada kemungkinan besar makan masa seminggu atau sebulan atau pun lebih... Mak aiiihhh.... 

Dia kata dulu dia setahun...ok.... 

Dahlah rumah aku tingkat 3...memang air tak naik langsunglah.... Tapi tak boleh marah2... Sebabnya Mr.R kata kemungkinan kemarau... Boleh kata dah lebih seminggu tak hujan... Nampak macam mendung nak hujannnn je.... Tetiba panas seterik-teriknya... Subhanallah....

Kesian kat student2 lah...Mesti tak berapa selesa bila takda air.. Tambah2 lagi perempuan bila waktu "cuti" kan... Mesti nak kerap gi bilik air... 

Bila takda air nih....memang ko jangan nak mengada membazir air yang tinggallah kan... Makanya Mr.R suruh skip masak... Yahhooo!!! Rasanya dah lama tak makan luar... Heheheh POYOSSS!!! Sebaik stok ikan sotong udang semua dah habis jumaat lepas...

Mujurlah aku dah siap basuh baju,basuh pinggan masak air sebelum air takda... Kalau tak jenuh juga... Kalau air tangki habis,Mr.R dah cakap kena mandi kat office lah gamaknya... Tapi berdoa semoga hujan akan turun dan air adalah... Harap2 air ada petang ni... Minggu depan nak balik KL seminggu... Waahhh sebaiklah... Tapi Mr.R pula yang pening nak balik dalam keadaan air takda nih.... Takut ada emergency kes pula... Huuuuuu

Harap-harap semua masalah air selesai lah sebelum kami balik KL nih...

*Ya Allah...Kau lindungilah aku dari sebarang keburukan... Aminnn

Wednesday, 16 May 2012

Result Day 21

Assalamualaikum

Tadi jumpa doktor untuk ambil result darah hari ke 21 yang aku ambil minggu lepas...

Hormone Studies
             Progesterone           35.4 nmol/L

Doktor cakap result aku bagus. Aku kata aku boleh agak sebab tiap2 bulan dia datang ontime.. 
Next step doktor suruh buat HSG pula. Aku dah buat appointment kat Hospital Tawakal.. Gila jauh.. Doktor kat Labuan.. Buat xray sampai ke KL...

Date:25/5/2012
Day:Friday
Time:3.00pm paling lewat sebelum pukul 4 pm

Kelakar masa buat temujanji ni..Aku duk gedik paksa nak juga buat haritu juga tapi kena atas pukul 3 pm. Sebabnya aku sampai LCCT pun pukul 1 pm.. Nak tunggu barang lagi... Tunggu bas jalan lagi.. Mahu sampai LCCT pukul 2.30 pm ke atas.. Mana sempat aku nak pecut keta gi tawakal... Jadi nurse tu bagilah kelonggaran paling2 lewat sebelum pukul 4... Argghhh..lega.. Sebaik tawakal baik hati... 

Harap2 semua berjalan dengan baiknya nanti...

Tak sabar nya nak balik KL.... Gila tak sabar... Tapi berat tak turun2 lagi ni... Aku taknak sampai ada orang tegur aku "aiii dah berisi..." hahah


*Ya Allah Engkau Lindungilah Aku dari Sebarang Keburukan. Permudahkanlah Jalan Aku. Engkau Yang MAha BAikhati PAsti Memakbulkan Doaku



Tuesday, 15 May 2012

Dua Minggu Kami Diganggu

Assalamualaikum

Game over for this month...

Game untuk bulan ni tamat awal sehari pulanya... Takpa... Bulan depan pula..
Okay..Lupakan pasal game... =)

Dah berapa minggu ni aku dengan Mr.R tak boleh tidur nyenyak... Tak lena lah tidur malam kami... Mandi pun tak basah.... Makan apa entah lagi... Tak kenyang2 walaupun nasi dah bertambah...

Kat kepala asyiklah teringat2... terbayang2... Kalah waktu Mr.R tinggalkan aku gi outstation seminggu haritu... Haritu aku ternampak Mr.R macam tengah fikir sesuatu... Duklah berkira2... Aku tegur lah...

"kenapa bang..fikir apanya sampai tak cukup jari nak kira tu?"

Mr.R jawab, "Abg tengah kira..kalau kita beli sekarang,berbaloi tak kita nak guna sampai bulan puasa ni"

Tahu dak apa dia... Hahaha

Ni haa....

                                           
Inilah yang duk kami fikir2 nak beli ke tak.. Dah kat 2 minggu lebih duk dalam kepala haa...
Ini semua gara2 nak kurus lah kononnya... Padahal terpengaruh tengok orang lain duk mengayuh tiap2 petang tepi laut tu haa... Duk fikir lah,kalau beli sekrang pakai cuma sampai bulan 7 nanti jelah... lepastu dah puasa kan... Dah tentu lah aku takkan mengayuh.. Apa hal pula aku nak mengayuh bulan2 puasa nanti kan...


                                                    Ni aku punya. Nampak kecil pula dalam gambar

Jadi kami decide taknak beli lagi dan teruskan berjogging... Hahah tapi lepas dah decide tu...kat 10x lah laki aku ni tanya aku.. "nak beli dak? Nak beli dak?" Lastly tadi aku kata dahhh...jommm...beli... aku jom aja...sebab duit dia... Hihihih Gurau je abang erh...


                                       Ni Mr.R punya.. Sebab duit dia..jadi dia punya mahal sikit dari aku

Itu sahaja... Tak sabar nak mengayuh esok petang ni...

(Dah macam karangan bergambar pula entry ni) Hahah


*Semoga Allah Yang Maha BaikHati akan memakbulkan doaku.. Amiinnn

Friday, 11 May 2012

Kembali Berumahtangga

Assalamualaikum

Harini Mr.R balik dari KL.. Haritu seminggu dia tinggal aku bersendirian kat Labuan ni.. Dah...seminggu jadi bujang..harini berumah tangga semula... Bila Mr.R balik haruslah masak special sikit kononnya... (Bujet macam dia rindu masakan aku kan..) Padahal dia kat KL lagi makan sedap2... Dia taktahu bini dia kat Labuan seminggu tak makan nasi!!! Huahuahua...

Bukannya aku malas masak.. Tapi I on diet okay... Seminggu betul aku tak makan nasi... Pagi aku makan buah... Lunch aku makan oat... Malam aku makan biskut+buah... Aku rasa macam dah kurus gila...Sebab baju aku dah longgar sikit.. Sikit jer... Dalam 1 inci lebih... Hahhah

Masa ambil Mr.R kat airport tadi kenapa aku tengok dia dah kurus sikit... Dan paling tak puas hati..makin putih lak.. Aku pujilah dia... "awat nampak makin kurus dan cerah ni"...(puji ke tuuuhh) Aku gedik2 depan dia... Mengaharap dia tegur aku dah kurus lah... Cetttt...sampai ke rumah tak menegur pun... Aku tanya takda pape beza ke kat aku... Hahah Dia kata kenapa...ada cocok botox ke... Haaaiiiihhhh Dasar suami betul suamiku ini... Tak nampak ke dah kurus sikit ni... Saammaaa je tengokk...

Sebaiklah aku dah siap masak pagi tadi...


Aku buat nasi tomato lauk ayam masak merah dengan kuah dalca ayam... Aku dah pernah salin resepi nasi tomato ni maksu aku masak kat kedai makan ayah aku... Yeeerr...Pak Mail ada kedai makan dulu... Tapi anak dia sampai kesudah tak pandai pun masak... 

Untuk pertama kali percubaan...kira pass lah... Memang rasa nasi tomato lah.. Cuma warna dalca aku tak berapa cantik sebab rempah kari apa entah aku pakai... Tapi rasa dia marvellleess... Hehehe (sedap untuk tekak aku lah)...

Okay...sekian



Wednesday, 9 May 2012

Bukannya Aku Takut Kucing

Assalamualaikum

Tadi masa kat surau... Elok habis azan maghrib...semua pakat nak solat sunat... Aku kebelakang sikit sebab aku tak solat sunat... Tetiba je ada seekor kucing masuk dalam surau.. Bahagian perempuanlah... Tak pernah2 pula kucing masuk dalam ni..

Kucing tu duk depan sliding door... Baik punya dia landing kat depan pintu tu... Aku pun jadi serba salah lah.. Nak suruh keluar ke...nak biarkan jer... Kang di biar mesti makmum lain kata aku ni pemalas.. Dah lah tak solat sunat..nampak kucing dibiar pula... Jadi aku pun bangun nak suruh kucing comel tu keluar...

Mula2...
Pusss....cetcetcetcet... (sambil jari aku buat macam nak bagi makan tu)
Ada lah dalam 3 4 kali aku buat macam tu.. Tapi kucing tu buat taktahu jer... Lagi dia landing baik punya adalah... Macam ni...







Hahah

Bila dia dah takmau keluar gak... Aku macam dah segan2... Padahal makmum lain semua tengah sembahyang.. Takkan diorang boleh nampak pula kan... Hihi Terus dalam hati aku.."erh..aku pun nak sembahyang sunat lah" dan dan ko kan... Terus rasa tak baik pula... 


Aku ambil kunci kereta aku pula...
Buat bunyi2 tu kat dia sambil pussss.....cetcetcetcet..... Dia pandang aku...Yes...berjaya!!
Tapi aku ingatkan dia nak bangun keluar lah kan... Rupanya dia bagi aku macam ni...










Hahah (yang ni taklah...dia duduk juga kat situ tak bangun2)

Tengah aku duk pusss....cetcetcetcet...dah ramai habis solat sunat... Bangun salah seorang makmum ni... Terus ambil kucing tu dengan lemah lembutnya bawa keluar.... Waaahhhh aku terus malu2 kucing... Nampak sangat macam aku ni sangatlah penakut dengan kucing kan... Hahaha 

Masatu semua makmum pandang aku...senyum2lah.. Aku pun gi lah duduk balik kat saf aku tadi... Pastu pandang orang sebelah aku... Aku cakaplah .."saya tak takut kucing sebenarnya"... Hahahah Motif aku cakap macamtu?? Aku pun taktahu... Huuuuu

Sekian


Tuesday, 8 May 2012

Langkah Pertama Sudah Dilalui

Assalamualaikum

Tadi 3.30 pm rasa macam bosan lah sangat2 kat office. Selalunya kalau boring,aku baca2 blog orang. Ralit baca mesti tak sedar dah pukul 5 lebih. Ini tadi dah baca blog pun boring lagi.. Taktahu dah nak buat apa..(Ini kalau bos aku baca mesti kena jerit "FAIL NI YOU DAH BUAT BELUMMMM??!!") Sakit telinga i tau bos.. Sebab bos aku takda seminggu ni tu yang aku boring sangat ni... 

Jadi aku keluar bawa kereta. Mulut aku terkumat kamit... Jari aku sejuk giler. Jantung aku ni macam laju lah sangat... Tapi aku taktahu apa yang aku fikir... Lastly kereta aku berhenti betul2 depan Klinik Wong&Ung Sdn Bhd... Baru aku faham... Hati aku tergerak nak gi klinik ni. Buat apa aku pun taktahu.

Aku orang ketiga... Boleh kata setiap orang yang jumpa Dr.Mastura ni mesti 15 minit dah tentu. Kenkadang 30minit. Orang lain dah keluh2 sebab lambat. Aku pula rasa macam cepatnya nama aku kena panggil. Aku masuk jer bilik Dr..Dr terus cakap ada berita gembira??? Dengan nada yang baik yer.. Dr kenal aku sebab dulu dia lah yang detect aku ectopic... Aku kata belum... Bermula lah kisah penyair airmata...

Aku kata "saya taktahu apa tujuan saya datang sini doktor. Tapi saya nak doktor check lah apa2 yang patut kat saya ni" Aku kalau bab2 ni cepat sangat airmata ni nak bertakung. Kena pula Dr jenis melayan.. Lagilah kan...

Lepastu Dr pujuk aku dengan kata yang sangat memberansangkan... Bla...Bla....Bla(Sebab Dr ni speaking,Aku faham tapi nak tulis kat sini tak reti) Awak dari haritu lagi cepat sangat takut...Suka fikir bukan2... Aku katalah aku dah bengang sebab kat sini taktahu nak check kat mana sebab takda pakar utk buat treatment... Tetiba Dr tu cakap "awak boleh buat kat sini" Terkejutlah dan gembira lah aku. Aku kata kalau aku tahu Dr buat treatment ni dah lama saya jumpa Dr.. Aku tahu doktor ni pakar puan kat hospital Labuan dulu...Lepastu dia keluar buka klinik sendiri. Aku ingatkan dia cuma rawat orang demam ke,batuk ker..tangan terkehel ke... 

First dia suruh datang bila hari ke 21. Utk cek kesuburan. Aku terus cek calendar period aku utk set appointment..tetiba besar2 kat screen tunjuk harini aku hari ke 21... ALhamdulillah.... Jadi Dr terus je lah buat tadi. Tapi result minggu depan. Dia suruh call.. Aku kata lambatnya Dr... Kalau saya ada sakit pape merebak tak dia seminggu ni... Dr tu gelak.. Dia kata patient dia ada yang sakit "itu ini" Alhamdulillah Allah bagi juga...

Jadi sekarang LANGKAH PERTAMA sudah dilalui.. Langkah seterusnya minggu depan... Aku harap sangat Allah akan permudahkan jalan aku... Dan yang penting Allah Yang Maha Pelindung Lindungi aku dari sebarang penyakit Yang Boleh Menyukarkan Aku Untuk Peroleh "KurniaanMu".... AMiiinnnnnn

Friday, 4 May 2012

CJ7

Assalamualaikum


Aku baru lepas tonton CJ7 di siaran astro 322. Kan tengah free sekarang ni. Tu yang pulun habis. 10x aku tengok cerita ni,10x jugalah aku menangis masa part budak tu tahan nangis sampailah dia menagis masa ayah dia mati... Huuuuu Sedih yang amat...


Cerita ni tahun 2008... Dah banyak kali aku tengok cerita ni, tapi baru harini aku tahu pelakon budak sebagai Dicky tu rupanya perempuan... Huuuuu Sangatlah ketinggalan zaman kan... Yelah...masa 2008 tu aku belum celik IT lagi... Dapat laptop pun masa betul2 nak buat thesis.. Kiranya buka laptop memang utk buat keja je lah... Tak pernah pula aku nak cari2 info pasal filem2 yang aku tengok kan...


So bila tengok cerita ni tadi...tergerak hati lak nak tengok muka dia sekarang ni macam mana... Kot makin handsome ke... Hahahah


Bila berambut panjang....


Aku tetap suka tengok dia dalam CJ7... Budak ni memang comel...




Ujian Atau Hukuman

Assalamualaikum

Tadi terjumpa sesuatu di facebook. 

Saidina Ali K.W pernah disoal oleh seseorang, "Wahai Khalifah,bagaimana ingin aku bezakan ujian dan hukuman dalam kehidupan?"

Jawab Saidina Ali K.W, "Hukuman adalah bilamana kamu diuji Allah,kamu makin jauh dariNYA, manakala ujian pula apabila kamu diuji Allah,kamu makin hampir dan dekat denganNYA...."

Tetiba rasa tenang baca ni...

*Semoga kita tidak semakin jauh dari NYA bila diuji dan diberi rezeki...

Thursday, 3 May 2012

Saya Tak Bodoh

Assalamualaikum

Pada tahun 1994.. Di sebuah Sekolah Rendah Taman Selaseh. Di dalam Kelas 2 Teratai.

Cikgu Shamsuddin : Saya mahu semua orang keluarkan buku ejaan. 
Semua pelajar mengeluarkan buku ejaan. Cikgu Shamsuddin yang sangat terkenal dengan mulutnya yang laser bila berkata. Dia garang. Semua pelajar takut dengan dia. Harapkan muka saja boleh blah.

Cikgu Shamsuddin : Perkataan pertama. BUAIAN

Dia berdiri berhampiran dengan seorang budak perempuan. Masa tu takda meja cantum2. Semua orang duduk sorang2.

Tetiba

Cikgu tu menjeling ke arah buku ejaan budak perempuan tersebut. -BUAIYAN-

Cikgu Shamsuddin : BODOH!! Eja buaian pun taktahu!!
Bergema satu kelas.

Cikgu Shamsuddin : Erh..eja buaian lah. Buaian. (Berjalan ke depan lalu dia menulis dia papan hitam)
Ketika itu semua mata memandang pada budak perempuan itu. Darah panas berlumba-lumba naik ke kepala.

Tetiba

Budak Perempuan Yang kena Bodoh : SAYA TAK BODOH!!!

Pelajar lain dan Cikgu Shamsuddin memandang tanpa kata.

Entah kuasa apa lah aku boleh cakap macamtu. Tapi tak sepatutnya cikgu tu keluarkan perkataan tu pada pelajar yang baru berumur 8 tahun. Sekarang aku dah tak ingat muka dia. Malang siapa jadi pelajarnya.

Budak2 sekarang,orang yang terdekat dengan aku lah.. Ada yang dah darjah emapat pun masih taktahu mengeja.. Jadi itu tugas seorang guru macam mana nak bagi anak murid dia pandai. Dengan cara yang berkhemah. Bukan dengan mengeluarkan perkataan macam tu. Sebaik aku dapat A utk Bahasa Melayu.



MissCall From Abah

Assalamualaikum

Pagi tadi pukul 5 am.. Tengok kat hp ada missed call dan mesej. Tengok2 rupanya abah..

"Abh cal. Mis u. Ttp awat tak agkt.."

Kesiannya abah aku... Semalam hp aku tetinggal dalam keta. Bila nak tidur nak set alarm,baru perasan hp takda.. Mr.R keja malam,malam tadi.. Pukul 4 pagi baru balik... bawa naik terus hp aku.

Jadi baru tadi aku call balik abah aku.. Huuu... Sorry berpuluh kali aku.. Abah suruh balik.. Abah aku kata nak support tiket.. Huhuhu Bukan soal duit... Cuma sekarang Mr.R tengah banyak keja... Nak balik,malas nak balik kejap2.. Kalau boleh nak lah cuti seminggu... Kalau tak..macam tak puas jer aku rasa duk umah...

Nak tergelak aku ingat... Tiap kali aku balik... ada jer benda yang aku buat... Mula2 balik lepas kahwin,mak aku suruh panaskan ayam masak merah... Mak aku kerja... Aku panaskan lah.. Pastu aku boleh naik duk atas..tidur... Alih2 terjaga bau sedaaaappp je aku rasa... Dalam hati aku ni... Sapalah yang masak sedap sgt ni... Tetiba hp aku bunyi... abah aku tanya ada masak apa2 tak.. Baru aku teringat,aku panaskan lauk.. Kelam kabut aku turun,tutup api..

Malangnya ayam masak merah mak aku tak dapat diselamatkan lagi... Hihih Rentung yang amat... Abah aku nak marah,tapi serba salah kot. Yelah...anak dah besar kan... Dah kahwin lak tuh... Selamattttt....

Mak aku balik tanya ayam dah habis? Aku tak jawab pape tau... Mak aku cakap lagi dah habis baguslah... Takyah simpan2 dah... Pastu alih2 abah aku cakap "Tadi ada orang nak bakar rumah kita".... Hahahah Terus aku piat telinga abah aku... Hahahha Mak aku teruslah eee....sayang je ayam tu... Hihihi

Bila erh nak balik semenanjung... Huuuuu