Tuesday, 23 October 2012

Tiket Kami 28 October 2012

Assalamualaikum

Waarrgghhh.... sedar tak sedar lagi 5 hari kami akan pindah KL
Alhamdulillah... Semua barang nak jual dah pun terjual...
Separuh barang dah pos.. Tinggal astro dan dapur saja nak dipos..

Set Home Theatre Dah selamat Bertukar Milik

LCD TV pun dah selamat ditakluki oleh orang lain

Dapur rasanya perlu kot pos.. Awal2 ni memang akan duduk menumpang kasih rumah PakMail atau PakRamli.. Gilir2lah..
Lepas 9 November nanti baru duduk rumah Mr.R.. Tak boleh sebut "rumah Kami" sebab Mr.R yang beli. hahahah
Masa pindah nanti rasanya memang takda renovate apa kot.. Nak renovate terus rasanya macam tergesa2 pula.. Bagi tenang2 dulu.. Kumpul2 duit dulu (ini sebenar2 alasan) baru boleh fikir nak buat kitchen cabinet ke renovate rumah ker.. Jadi sementara tu kena pakai dululah dapur ni.. Takyah nak beli2 baru.. Kot Mr.R kena transfer tempat lain pula.. Aminn...

Astro... Ni satu hal juga ni...
Kami sebenarnya dah pakat taknak langgan astro dah kat KL nanti..
Tapi sebab kami baru je tukar beyond 4 bulan.. Jadi ada lagi 6 bulan kontrak..
Kalau nak terminate account kena bayar penalty RM240.. Jadi kami dah kira2..berat piring tu ringan jer.. Tak sampai RM50 pun nak bawa balik.. Tu sebab pos kan juga astro tu..
Nanti kat KL pun pemasangan semua free jer.. Tu yang bawa juga lah..

Kat Labuan ni wajib pakai astro.. Kalau tak takda siaran. Ada siaran Brunei saja. Tu pun ala2 berita semasa gitu..

Apa lagi erh.. Rasanya takda apa dah.. Barang semua dah pack dah.. Tinggal baju hari sabtu ni je lah..
Ticket pun dah beli..
Owh... Raya haji kami beraya kat sini jelah.. Taktahu lah nak makan apa.. Nak masak pun dapur dah pos.. Nak masak air pun kettle dah pos juga.. Terpaksalah makan rendang ayam kat OldTown.. hahah

Okay..Itu sajalah kot..
Sekian.

Monday, 22 October 2012

Sepanjang 2 Tahun BerTTC

Assalamualaikum

Lama gila tak menaip.. Tapi harini terasa nak menaip walaupun takda cerita apa pun..
Aku ada kawan.. Dia TTC baru setahun berapa bulan.. Kira aku lagi lama lah dari dia.. Aku kenal dia pun dari alam maya.. Dari satu wordpress tentang pregnant2 ni juga lah. Apa aku tulis ni pandangan aku sahaja..

Aku simpati juga kat kawan aku,Ed(bukan nama sebenar) ni.. Dia baru setahun lebih kahwin..tapi dah kena macam2 dengan family,kawan2 dan orang keliling yang takda kena mengena pun dengan dia.. Mujur husband dia supportive..

Dia kahwin dulu dari adik dia.. Tapi rezeki adik dia.. Sebulan kahwin terus lekat.. Yang menyedihkan.. Adik dia dah berapa bulan pregnant..baru dia tahu sebab keluarga dia taknak bagitahu dia.. Okay... Bab ni... Dia sangat sedih sebab rasa tersisih.. Apa aku cakap kat dia.. Ayat biasa untuk tenangkan hati dia.. Fikir positif.. Sebenarnya family dia buat macamtu sebab nak jaga hati dia.. Bukan nak sakitkan hati dia.. Bagi aku..Kalau family dia nak sakitkan hati dia dah tentu family dia akan bagitahu dia untuk jeleskan dia..

Keadaan dia sama dengan aku.. Aku kahwin dulu sebelum kakak aku.. Tapi kakak aku 3 bulan kahwin terus lekat.. Masa kakak aku cek upt positif tu..aku disahkan ectopic pregnancy.. Perlu operate immediately.. Masatu aku dah setahun kahwin.. Kalau korang apa korang rasa? Mesti sedih gila kan.. Rasa macam nak mengamuk semua ada kan.. Tapi masatu aku taktahu apa kekuatan yang aku ada.. satu titik airmata pun takda.. Rasa nak nangis pun takda.. Aku redha sangat2.. (Aku tahu ramai lagi yang lagi sedih dari aku contohnya dah berapa bulan pregnant..gugur..)

Lagi hilang sedih aku bila mak aku kakak aku semua sedih dan risau pasal aku.. Diorang takda sebut langsung pasal kandungan kakak aku.. Tu sebab aku cakap kat Ed.. Dorang rahsiakan sebab dorang takut kalau dorang bagitahu dia..dia akan salah faham niat sebenar dorang.

Ed sekarang nak jumpa kawan pun takut.. Last dia jumpa kawan masa gathering kawan U dia.. Masatu kawan2 yang dah ada anak masing2 bawa anak. Kalau aku pun akan jeles.. Bohong wey kalau tak cemburu.. Tapi banyak cara kita boleh control cemburu kita tu. Ed kena perli dengan kawan baik dia sendiri. Depan kawan2 lain.. Dan yang paling dia sedih depan suami dia..

Aku kata kat Ed... sebenarnya kita ni yang terlalu sensitif.. sebab kita cemburu tengok dorang.. Jadi bila dorang cakap sikit pun kita dah terasa hati. Walhal niat dorang baik.. Mungkin memang ada sesetengah orang tu yang memang niat jahat nak perli.. Tapi takpe.. Dorang perli..ko jawab je balik apa dorang perli tu.. Nak senang jawab je Insyaallah..

Piah: ko bila lagi ni nak ada anak?
Peah: Insyaallah..tak lama lagi
Piah: Tak lama lagi tak lama lagi.. Setiap kali jumpa berdua juga
Peah: Insyaallah.. Tak lama lagi.. (jawab dengan senyum.. Takyah lah ko nak jawab marah2 ke apa)
Kalau dia cakap lagi.. Ulang je balik Insyaallah..tak lama lagi..
Lama2 senyaplah dia.. Kalau orang lain semua pandang kau.. kau pandang lah balik dorang tu.. Senyum jer..

Lepastu dalam kereta ke sampai rumah ker.. Tak payah dah sebut lagi benda tu pada husband.. Sebab bila ko cerita pada husband..dari nak2 lupa..terus ingat balik.. Dari laki ko takda fikir benda tu.. terus dia pun terfikir. Memang ko akan ingat apa yang orang tu perli ko.. Tapi lama2 pun ko akan lupa kalau ko tak layan perasaan tu.. Ko janganlah nak nangis ke apa pasal dorang cakap tu.. Abaikan je.. Sampai bila asyik nak nangis bila kena perli macamtu..

Aku sendiri pernah kena masa kenduri kawan aku. Sedap je dia ngata aku depan orang kan.. Tapi aku senyum je lah.. Lastly dia sendiri malu sebab orang lain tegur dia tak baik cakap macamtu.

Aku selalu nasihatkan Ed.. Kalau balik kg..jangan asyik duk terperap dalam bilik sebab nak mengelak jumpa orang.. Orang akan lagi berpanjangan cakap pasal kita sepanjang kita takda tu.. Jumpa je orang.. Dorang tanya.. jawab jer.. Dorang yang mulut jahat ni.. Lagi suka nak sibuk2 pasal kita bila tengok kita asyik sedih.. Bila ada orang..jumpa jer.. Tunjuk je yang kita happy.. Sebab memang kita happy dengan husband kita kan.. Cuma kita belum ada anak jer lagi.. So bila dorang tanya..jawab je dengan happy "haah lah makcik belum ada apa2 lagi.. Insyaallah..tak lama lagi ni" Lepastu buat muka biasa.. Jangan nak buat muka sedih kat situ..air mata bertakung semua. Jangan terus masuk bilik sebab nak nangis. Control perasaan tu..

Takpayah... Tak payah nak fikir pasal tu semua.. Bak kata Mr.R..Banyak lagi benda kita nak fikir selain benda2 ni.. Jangan bila kena perli terus je kita nak ambil hati.. Terus rasa nak nangis.. Kuatkan je hati tu.. Aku pun dah 2 tahun ni..macam2 juga aku hadap. Tapi entah.. Hati dah kering kot.. Sampai bila lah kita asyik nak takut jumpa orang lain semata2 sebab belum dikurniakan anak.. Kalau kita dah ada anak..memang kita akan yakin ke jumpa orang? Tak rasa kekurangan dah? Padahal banyak lagi benda yang kita kurang..

Apa aku tulis ni takda niat pun nak cakap besar ke apa.. Aku pun belum ada anak lagi.. Ni semua pandangan aku saja.. Pandangan jujur aku kat Ed.. Ed pun okay bila aku email kat dia.. Bilalah dapat jumpa Ed betul2.. Tapi rasanya bercakap melalui alam maya ni kadangkala lagi seronok dah telus kot.. Heheheh Takpe Ed.. Ko berhoneymoon puas2 dulu tau dengan husband.. kot bulan depan rezeki ko sampai.. Haa... =)

Sekian.

Thursday, 18 October 2012

Adam & Hawa

Assalamualaikum

Aku dah gila cerita ni..
Kenkadang macam nampak lakonan Hawa tu tak real
Kenkadang rasa nyampah pula tengok watak Adam
Tapi aku suka.. Suka.. Suka.. Hahahah

Aku tengok mesti nak tergelak..
Part yang nyampah aku jerit lah..
Hahahah

Friday, 12 October 2012

Internet Lambatnya..

Assalamualaikum

Lamanya aku tak baca blog orang lain
Kalau kat Labuan.. Hari2 aku akan baca blog orang
Sekarang ni kat KL
Rumah PakMail internet lambat macam siput
Pakai broadband.. Memanglah perlahan yang amat..
Jenuhlah nak refresh jer..

Mr.R pun ada kat KL
Tapi sebab aku sibuk mengajar adik aku untuk PMR
Mr.R pula sibuk dengan final report..
Makanya dia tidur rumah mak dia.. Aku tidur rumah PakMail
Jumpa baru sekali...Dia ajak teman makan..
Ahad ni aku balik Labuan dulu.. Mr.R taktahu lagi bila balik Labuan

Adik aku yang PMR aku pula yang gelabah kan..
Aku bukanlah mengajar sangat pun.. Tapi lebih kepada teman dia belajar..
Dia kata kalau aku tak balik pukul 10 dia dah tidur dah.. Sebabnya...
Tengok semua orang dah tidur.. Mana boleh tahan..
Kena dengan aku memang siaplah..
Jangan nak kata ngantuk depan aku yer..
Sebabnya asal buka buku ngantuk memanjang... Kau lepak dengan kawan boleh pula bersengkang mata sampai malam kan..
Tapi semua orang pun dah tahu sangat perangai aku kan..
Hahah
Mengajar adik aku sampai aku merajuk2.. Mana taknya dia macam malas2... aku pula semangat terlebih..
Kecillah hati aku kan aku nak mengajar dia pula malas belajar..
Hahahah emo...

Aku cakap kat dia...tak kisahlah dapat apa... Sebab kita dah usaha...
Insyaallah... Kalau ada rezeki... dapat result cemerlang..
Doa banyak2 supaya dapat pemeriksa yang lembut hati..

Pasal pindah KL semula... Barang hampir 80% dah sampai rumah PakMail
Dah penuh bilik bawah ni... Pakai pos udara.. Cepat gila sampai...
Aku ingatkan dalam seminggu lebih... Ini 4 hari dah sampai barang..
Rumah kat Labuan dah takda apa dah.. Rice cooker semua dah bawa balik..
Yahhhooo.... Tak payah lah aku masak dah kat sana... Hihih
Dasaaarrrr pemalas...

Cuma nanti Mr.R kena kerja kat Shah Alam.. HQ kat sana..
Nak berulang dari Gombak memang tak terdaya lah...
Sekarang pun baru seminggu lebih dah berapa ratus kos pergi balik..
Tapi sekarang ni takpelah sebab boleh claim.. Tapi nanti tak bolehlah claim2 lagi...
Jadi terpaksalah duduk kat rumah yang Mr.R dah beli.. Lama dah beli rumah tu..
Kami tak sewakan pun.. Tinggal macamtu jer...
Jadi kalau nak duduk banyak nak kena buat...
Terutama pagar semua dan lampu kipas..
Nak buat semua tu macam makan masa juga.. Mr.R kena lapor diri 1 November ni..
Nampak macam tak sempat je.. Hmmmpp...kena menumpang rumah PakMail lah..
PakMail suka je... Kalau boleh tak bagi aku keluar rumah...
Hahah
Tapi mengenang kos Mr.R nak pergi kerja tu macam tak berbaloi pula..

Diet aku tak kelaut sangat... Cuma balik KL... KakJah masak macam2... Tak mungkin aku tak makan..
Cuma control sikit lah..
Berat aku sekarang...  Kalau lepas makan 53.8kg
Kalau sebelum makan 52.7kg...
Aku nak turunkan sampai 50k.. Tapi taktahulah terdaya ke tak..
Semua seluar aku yang dulu2 dah boleh sarung tanpa rasa sendat...
Memang berkesan betullah diet tak makan nasi mee semua ni...

Hmmppp...
Tu je aku nak cerita... Ni pun sebab tetiba internet laju pula...

Sekian.

Monday, 1 October 2012

Bertukar Milik

Assalamualaikum

Sabtu ni balik KL
Tapi balik seminggu datang sini balik..
Balik terus taktahu lagi berapa hari bulan..
Mr.R start kerja kat Shah Alam 1 November.. Silap2 sebelum raya haji dah balik

Sepatutnya aku dah kena start mengemas ni..
Tapi malas tahap maxima.. Cuma barang2 yang tak bawa balik KL aku dah let go dah..
Oven,microwave,vacuum dan basikal..
Semua dah bertukar milik..

Sayu gila masa nak bertukar milik haritu...
Semua ada kenangan sendiri..




Vacuum...
Mr.R bagi aku hadiah.. Terkejut gila aku bangun tidur tengok ada hadiah..
Besar gila.. Dia siap balut semua...
Aku tak bajet dia nak bagi vacuum.. Bila buka.. Rasa nak menjerit!!!
Hahahah




Microwave...
Ni Mr.R beli masa sebelum aku nak operate... Masatu dah dekat nak puasa..
Beli ni sebab Mr.R cakap senang nanti nak sahur panaskan lauk je..
Takpayah pakai2 gas..
Survey semua kedai nak tengok yang menarik dan murah..
Lastly berkenan dengan ni..



Oven..
Ni aku beli.. Sebab??? Sebab nak raya..
Aku nak buat kuih raya..
Masa beli ni..aku kena buat proposal untuk dapat kelulusan Mr.R
Hahahh
Aku survey sendiri yang ni..
Lepas survey bagi tahu kat Mr.R.. Balik kerja terus ajak beli juga..
Sebab dah taktahan nak buat kuih semua..
Padahal oven rumah KakJah pun aku tak pernah sentuh..
Bakar kambing,kuih semperit,almond london,kek coklat,kek pisang...
Warrrgghhh...




Basikal...
Ni yang paling aku sayang... Sedih gila masa nak hantar basikal ni kat tuan baru..
Sedih sangat2 lah... Masatu terus teringat karangan BM aku masa darjah empat..
"Aku Sebuah Basikal"
Boleh kata satu Labuan aku dengan Mr.R round pakai basikal ni..
Mr.R lagi sedih kot sebab tak dapat tengok last2 ni..
Hahahh



                                                   Dah selamat bertukar tuan



Emo lah sangatkan...
Tapi rasa sedih pula lah dah nak balik KL...
Rasa dah sayang pula Labuan ni...



Sekian.