Tuesday, 26 March 2013

Bagaimana Nak Dapatkan Semula Slip PMR/SPM/Ijazah

Assalamualaikum



Rabu haritu pergi UPM. Ooowwhh...rindu gila ingat zaman belajar dulu.
Terbayang-bayang zaman gedik2 dulu.
Kena marah dengan pak guard.. Lari kelam kabut sebab terlambat.. Lari berebut-rebut naik bus..
Tayar kereta kena clamp sebab parking kat tempat pensyarah.
Buat2 tak dengar wisel pak guard panggil..

Okay.. Itu kisah dulu.. Tak larat nak ingat sebenarnya.. Sebab tahu..seronok macam mana pun tak boleh pusing dah masa..

Aku gi UPM sebab sijil aku hilang. Aku pun tak sure aku tak ingat mana aku letak atau masa aku apply kerja dulu,aku terhantar yang ori punya..

Jadi kalau korang hilang sijil (aku rasa aku sorang je kot) korang pergi terus ke U tempat korang belajar.. Minta di bahagian akademik. Aku dah call dulu seminggu sebelum tu.. Jadi dia suruh datang Rabu tu. Tapi korang takkan dapatlah sijil macam dulu. Cuma dapat pengesahan yang kita ni bekas student situ dan boleh diguna pakai untuk urusan rasmi.

Slip SPM dan PMR aku pun hilang sekali. Kalau PMR dan SPM sila pergi ke Lembaga Peperiksaan Malaysia di Putrajaya. Kompleks E,blok E11. Masuk je blok E11 tu kat bawah tu je pergi kaunter cakap nak minta salinan PMR/SPM. Satu salinan RM10. Yang UPM tadi free saja. Dia kata 1jam suruh tunggu. Tapi tak sampai 15 minit 20 minit macamtu dapat dah salinan semua. Kat borang kena isi tu ada tanya no giliran. Sebaik juga aku simpan setiap sijil dalam pendrive. So kira aku ada soft copy lah.

UPSR kalau hilang susah nak dapat balik. Kena mohon kat sekolah rendah masing2..

Mula2 aku ingat kena minta kat Majlis Peperiksaan Malaysia kat Selayang tu. Rupanya kat situ kalau korang hilang salinan MUET macamtu.

Sekian.

Monday, 25 March 2013

Mentaliti Orang Sekarang

Assalamualaikum

Hai mentaliti orang ni...kenkadang aku tak faham.
Mesti sedaya upaya nak menutup kelemahan sendiri. Apalah salahnya sekali sekala merendah diri.. Mengaku kelemahan sendiri.

Sabtu lepas ada orang datang rumah pakMail. Dorang tidur rumah.
KakJah shift petang Jumaat tu. Jadi aku lah kena layan tetamu. Oklah.
Dah kata tetamu kan. Memang adatlah aku layan. Takda masalah.
Sebab aku sorang,jadi nampak aku sibuk sikitlah. Bila tetamu nak tolong mestilah aku kata takpayah. Lagipun cuma hidang saja. Lauk PakMail order kedai.

Settle..

Sabtu pagi KakJah shift pagi. Jadi aku kenalah layan lagi. Aku willing gila nak layan.. Kalau ada KakJah dah tentu KakJah buat semua. Aku mesti tolong belakang tadbir saja.

Aku sibuklah angkat pinggan lauk semua.
Alih2 ada yang tegur kata untung laki aku dapat aku sebab aku rajin. Mestilah aku jawab... Elleh...untung apanya bukan masak pun..semua beli.
Takda angin takda ribut tetiba mak dia cakap "dia takda anak bolehlah. Nanti dah ada anak baru tahu. Takdalah boleh buat2 rajin dah."

Aku dah apahal pula dah ni.. Aku senyum je.. Sebab malas nak bercakap sangat sebab ketiak semua dah basah peluh kan.

Hujung2 tu aku dengar dia boleh cakap lagi "dia takda anak kan..bolehlah.."

Puuiiii!!
Itu mak dia yang cakap..Bukan anak dia.. Aku pun tak faham dia bela anak dia atau dia meluat tengok aku kalut sangat menghidang..

Lepastu aku dengar "benda ni ada anak ke takda anak ker kalau dah rajin...semua boleh buat. Tapi kalau dah malas,takda anak pun satu kerja tak siap. Takda anak pun malas,ada anak lagilah malas."

Aku senyap jelah. Tahu siapa cakap tu??
Siapa lagi kalau bukan PakMail.

Angkat pinggan lauk je wey.. Takkan korang dah ada anak korang tak boleh buat? Habistu mak korang dah ada anak..Boleh je masak untuk 10 orang makan.. Bolehlah pula gendong anak sambil masak..

Hmmppp... Aku tak faham... Tapi aku takdalah kecil hati ke apa.. Cuma pelik dan terasa nak bercerita...
Itu je.. Masa depa nak balik aku salam elok je..

Entahlah.. Aku dulu tak pernah lagi nak cakap2 macamtu kat orang yang ttc ni..

Tak faham aku..

Sekian.

Monday, 18 March 2013

Lai Lai Kelapa

Assalamualaikum



Aku jual air kelapa biji sekarang.
Baru start hari sabtu lepas.
Tapi jual kat pelancong saja.
Sebab kalau orang tempatan beli haruslah aku kena marah.
Sebab kat pelancong boleh jual mahal sikit. Normal lah tu kan..
Dah survey kat tempat2 lain bila pelancong dorang jual mesti mahal sikitlah.

Yang kelakar sebab aku tak pandai cakap cina. Dorang pula tak pandai speaking.
Jadi aku dengan pelancong berinteraksi dah macam ayam dan itik bercakap.
Owwhh...pelancong yang datang ni pelancong dari China.
Memang kat sini dah jadi salah satu tempat perhentian dorang kalau dorang datang Malaysia.
Tapi kalau korang tanya apa yang menarik kat sini...susah sikitlah nak cerita.
Sebabnya yang handle sebenarnya satu company ni Tiandi namanya.
Dorang cuma sewa tempat PakMail.

Pelancong ni pun company ni yang contact. Jadi aku kira tumpang bisnes dorang je lah.
Company ni buat bisnes bantal dan tilam Latex.

Sebaiklah juga PakMail tahu cakap cina.
Jadi PakMail lah jadi translator aku.
Kalau aku faham seronok lah sikit.
Dua hari bolehlah jual dalam 60biji.
Tapi itu kalau kena group yang jenis suka membelilah.
Kalau yang memang taksuka beli,kau letak apapun dia taknak beli.

Tapi okaylah sementara tunggu Mr.R kena transfer semula.

Sekian.


Bersabarlah, Bersyukurlah

Assalamualaikum



Sumber dari SINI

Beberapa kali dah sebenarnya baca benda ni..
Tapi bila tengah down.. Terus lupa semua..
Terus rasa nak menyalahkan.. Tapi taktahu nak salahkan siapa kan..
Heheh

Peace!!

Sekian.

Saturday, 16 March 2013

Urban Transformation Centre (UTC)

Assalamualaikum




Yiaaarrhh.. KakJah minta tukar kat sinilah.
Katanya saja tukar angin.
Aku pun taktau pasal UTC ni kalau KakJah tak minta tukar.

UTC ni semu jabatan kerajaan dihimpunkan kat sini.
KakJah cakap semua mini jabatan kerajaan ni akan dibuka dari pukul 8 pagi sampai 10 malam.
Jadi kalau tetiba korang nak jalan jauh,baru perasan yang roadtax mati ke,lesen dah nak mati ker..korang bolehlah pergi di UTC Sentul ni.

Erh tapi bukan kat Sentul je ada. Sentul ni baru dirasmikan 16hb3.
UTC Pudu dah beroperasi dah pun.
Nanti dengarnya kat Keramat pun nak buka kan.. Kat pasar Gombak pun dengar nak buat UTC.

Kira kat UTC ni semua adalah.
Pejabat pos,JPJ,JPN,Kementerian Kesihatan..lagi apa erh.. Tak ingat dah..
Cumanya KakJah kata pergi kerja macam tak pergi kerja.. Sebabnya kat bawah tu ada pasar pagi semua..
Depan office KakJah padang futsal. Riuhlah juga kalau kena kerja malam.
Ada orang jual tudung, foodcourt dah tentu laku lah..

So kalau korang tak sempat nak pergi waktu kerja,takyah dah lah nak ambil half day ke apa.. sebab dorang buka sampai malam.
Takyah dah lah nak pergi JPJ WangsaMaju yang ramai orang tu..
Tapi kat sini yang simple2 je lah.. Kalau yang hal complicated kena gak pergi WangsaMaju tak silap aku.

1st time tengok UTC Sentul ni macam pekan Rabu kat Alor Setar pula.




Friday, 15 March 2013

Nailis

Assalamualaikum

Selagi aku duk rumah PakMail,memang setiap pagi aku akan hantar KakJah pergi kerja.
Dulu kat WangsaMaju seronok sikit jalannya.. Sebab highway kan..
Bila KakJah dah minta tukar kat Sentul, faham2 saja lah jalan Sentul macam mana.
Cuma dekat sikitlah dengan rumah PakMail.

Aku pun biasanya tengahari tak makan..
Sebab memang tahu malam mesti KakJah masak atau makan kat luar.

Bila dah lalu Sentul memanjang.. Mesti nak menyinggah Nailis..
Aku tak tahu lah orang lain. Nailis kalau siang aku macam tak boleh masuk jer..
Tapi siang dia buka ker?

Kalau malam tak nampak apa kan..
Jadi berselera je lah makan.
Lagi tengah laparkan.. Kau tercekik batu pun kau taktahu.
Lampu dia kan macam malap2 romantik gitu..



Semalam gi makan kat Nailis lagi.
Aku dengan KakJah ambil nasi putih.
Lauk tomyam,sayur campur dan fried Sanaga.
Ala,ikan sweetsour. Ikan dia bapak besar. Tapi bila dah kongsi2 takda isi pun.
Si Aidid ambil blackpepper chickenchop.
Bolehlah. Sedap juga lah.

Okaylah. Sekian


Wednesday, 13 March 2013

Lawak Ke Der 2

Assalamualaikum


                                

Heheh
Siapa dah tengok Lawak Ke der 2 kat wayang?
Ke korang semua tengok kat IB?
Tak berkesempatan lah nak pergi IB
Jadi Sabtu lepas aku KakJah and adik aku pergi lah tengok kat Wangsawalk

Bagi aku kelakar gila. Ye ker kelakar gila.
Kelakar lah dari husin,mon tu.

Memula cam bosan sikit group Boboy tu.
Bila Jozan masuk baru aku tergelak lah.
Masuk pula Harith Iskandar aku rasa macam nak ketawa kuat2 jer. (poyo gila)
Boboy 2nd round baru kelakar.

Cuma aku tak pasti Lawak Ke der 2 ni kat IB sebelum maharaja lawak haritu ke selepas.

Cuma yang sayangnya 18 tahun ke atas.
Aku rasa kalau U mesti lagi ramai orang tengok sebab ada jozan kot.

Masa aku nak masuk tu,ada satu family depan kitorang tak boleh masuk.
Sebabnya anak dia yang sorang tu tak cukup 18
Tapi mungkin dorang cuba nasib kot2 lepas mana tau.
Tapi bila tak lepas rugi pula tiket tu.
Aku tak sure pula dorang masuk juga atau budak tu je yang tak masuk

Masuk Sabtu lepas, Kira setiap minggu tengok wayang.
Haritu husin mon, minggu depannya kerat 14, lepastu Rock Oo then Lawak Ke Der 2.

Tapi KakJah lah yang support.
Tukang ajak adik aku si Aidid ni.
Aku is Supir.
Ayah kurang minat tengok wayang.
Jadi ayah aku dah cakap awal2. Kalau nak tengok wayang lepas isyak macamtu.
Tahu sebab apa? Sebab lepas isyak je ayah aku terus tidur.

Okaylah
Sekian.



Tuesday, 12 March 2013

Bila Sang Suami Bersedih, Apa Kamu buat?

Assalamualaikum

Takda apapun aku nak cerita sebenarnya
Tapi sebab tengah bosan ni..
Malam tadi borak2 dengan Mr.R.. Mr.R tengah down sekarang.. Aku faham sebab apa dia down..
Tapi aku dah taktahu nak bagi ketenangan (ceehhh ketenangan) kat dia..
Selalu kalau husband korang down serabut korang cakap apa erh..?

Aku dah taknak cakap kat dia "abg sabar lah.. semua ini ada hikmah"
Atau.. "Abg doalah moga2 ada balasan setiap apa abg buat"
Aku taknak dah cakap "Abg..syg faham.. Tapi dah tanggungjawab abg..abg kena juga buat"

Sebab aku tahu ayat tu semua dah tak membantu dia.
Nak suruh ambil wuduk,dia baru lepas solat..

Sang suami ku ini tak reti nak lepaskan marah.
Dia marah tapi pendam.. Dia tak setuju tapi terpaksa angguk.. Dia geram tapi terpaksa senyum..
Bila dia call aku, dia diammmm saja.. Jadi aku tahu dia tengah serabut..sedih..
Jadi aku suruh dia letak phone dulu.. Then,dia mesej.. Masa mesej tulah baru dia boleh lepaskan semua marah dia kat aku.. Baru dia boleh ngadu panjang kat aku... Dan aku pun baru boleh nak tenangkan dia atau bagi idea kat dia.
Aku tahu dia kat sana tak boleh nak ngadu kat sesiapa.. Lagi2 pasal kerja.. Takkan nak cakap tak puashati kat bos..




Semoga sang suami sentiasa dimurahkan rezeki... Sentiasa diberkati...
Semoga ada berita gembira untuk sang suami lepasni yer..

Semangat!

Sekian.

Si Budak Gedik

Assalamualaikum

Hari Sabtu lepas kakak aku ada hal.
Jadi macam biasa aku dengan Kakjah kena jaga Mikail.
Mikail tak banyak ragam.
Seronok melayan dia.


Jadi lepas siap masak makan semua,kitorang bawa dia gi Wangsawalk
Mikail ni dah setahun lebih. Tapi tak jalan2 lagi.
Bak kata ayah dia,Mikail ni malas angkat kaki.
Bayangkanlah dah setahun lebih berat takyah cakap lah
Lenguh tangan aku. 3 hari pun tak hilang2.


Si Mika ni pelik sikit. Permainan yang selalu jadi kegilaan budak2, langsung tak menarik perhatian dia.
Ayah dia belikan basikal, dia datang langkah basikal tu dan itulah kali terakhir dia sentuh basikal tu.
PakMail belikan permainan,dia pegang2 jap terus dia campak. Haa,tulah last PakMail belikan kau mainan Mikail..


Tapi yang jadi perhatian dia budak2.
Pantang nampak budak2 teus dia terkam sampai budak tu nangis.
Aku tengah dokong dia ni,nampak je budak2 kelam kabut dia nak turun.

Lepastu kau bagilah makanan apapun.
Semuanya dia makan. Lagi kalau kau bagi kentang putar kfc tu.
Air teh lagilah jadi kegilaan dia.


Tapi cerita cerita pun anak orang kan..
Dapat layan pun time tu sajalah.
Nampak je mak dia kita ni dia tak pandang dah.
Hahah


Takpe hujung tahun ni insyaallah dapatlah kot aku kendong anak sendiri.
Erh..sempat ker?
Heeheh



Sekian.

Monday, 11 March 2013

Hari Kraf Kebangsaan 2013

Assalamualaikum

Owh hari terakhir baru nak pergi HKK..
Semalam memula pergi sensorang saja.
Sebaik dapat parking dekat.
Tak perlu naik shuttle bus.

Wooooo...rambang mata den tengok batik.
Cantik cantiknya baju2 batik.
Belum lagi yang dah siap baju moden2 tu..
Tapi aku tak beli pape pum sebab sensorang tak reti nak pilih2

Tadi aku gi lagi sekali tapi bawa PakMail pula
PakMail borong macam2..
Sebaik tangannya empat saja..
Kalau tak..aku rasa penuh kereta.


KakJah nak pergi juga tapi sebab semalam terpaksa kerja pula.
Tak dapatlah tengok HKK

Okaylah sampai sini dulu.
Sekian.










Friday, 8 March 2013

Sebelah Pihak

Assalamualaikum


Susahnya bila sebelah pihak saja yang berusaha..
Sebelah pihak lagi endah tak endah saja..
Macam jadi beban pula kat dia..
Nak memaksa sangat takut penghujung nanti aku juga kecewa..
Tapi selagi aku sorang saja yang berusaha..
Selagi itulah harapan tinggal harapan..



Thursday, 7 March 2013

Hari Ini CD1

Assalamualaikum

Seperti yang dijangka pagi tadi
Lepas ambil saja suhu
Dah betul betul bawah coverline..
Jadi Mek tu datang tanpa rasa segan pun..

Memang tahu pasti period sebab tak jumpa Mr.R pun..
Tapi mana tahu kot ada lekat juga.. Errhh.. Boleh ker..
Kalau tetiba melekat.. Memang terer betul En.S kita tuh..
Heheheh

Okay.. Esok start makan clomid..
Walaupun aku tiap tiap bulan period.. Tapi gyne suruh makan clomid juga..
Kalau tengok dari BBt insyaallah lah aku ada ovulate...

Dah lama gyne suruh makan clomid,tapi aku asyik malas je nak makan..
Sebab bila makan,comfirm2 aku akan menaruh harapan yang melambung tinggi..
Huuuhuuuu

Bagi aku setiap bulan harapan...

Okay,sekian..

Wednesday, 6 March 2013

Dah 3 Hari Lewat :-)

assalamualaikum

Masuk harini dah 3 hari lewat period.
Dah boleh buat upt!!
Yeeeyy!!

Itu kalau aku tak buat BBt..
Ini memang terang2 aku ovulate lambat haritu.
Hari ke19.. Jadi takyah sibuk2 nak membazirkan upt ok.
Sepanjang kahwin rasanya baru 3x aku buat upt.
Itupun masa ectopic haritu.
Lagipun aku takda ber BD pun masa ovulate tu.
Sebab Mr.R gi Labuan.
Takpe... Insyaallah...ni last aku period.
Lepasni kalau ada rezeki..takyah dah aku ambil suhu pagi2.

Elok juga period lambat.. Sebab Mr.R takda kat KL sekarang.
Minggu depan baru balik. Kalau period awal rugi lak aku makan clomid nanti.
Allah nak tolong ni...insyaallah...

Haritu jumpa kawan aku. Kawan aku ni ada kakak. Last aku jumpa, kakak dia belum pregnant.
Masatu aku tingkatan 3 rasa.. Jadi aku saja tanya kakak dia dah ada anak belum.
Dia kata "dah..seorang selepas 13 tahun kahwin".
Lama kan... Masa aku tingkatan 2 macamtu tu..aku ingat lagi..macam2 spekulasi orang cakap bila dia tak pregnant lagi. Tapi sebab masatu kecil lagi. Takdalah aku fikir pape. Cuma dalam hati aku "jahatnya dia ni". (dia=makcik yang mengata)
Kawan aku cerita kakak dia dah pregnant dekat 6 bulan baru tahu pregnant. sebabnya badan kakak dia macam besar jugalah. period pun datang sekali sekala. Jadi kakak dia memang tak syak fikir apa langsung. Sampai dia tetiba rasa macam ada benda. Cek2 dah dekat 6 bulan.
Masa sebelum tahu pregnant tu pun kakak dia dah tak fikir langsung dah pasal anak. Suami dia pun ok. Memang kira dah redha habis. Tup tup allah bagi kejutan.

Sekarang anak dia dah 4 tahun. Comel lagi tu.
Tapi dalam hati kecil aku ni...aku berdoa semoga aku tak diuji dengan ujian yang tak mampu aku nak tanggung. Seperti 13 tahun menanti. Sebab aku rasa aku bukan orang kuat. Tapi Allah lebih tahu dari aku kan...

Tarik nafas dalam2...hembus...
Hhaaarrrggghhhhh!!!!!

Insyaallah... Doa banyak2...