Friday, 12 July 2013

Cerita Puasa,sahur dan berbuka..

Assalamualaikum

Hahahah
Korang berbuka apa wey petang ni? Aku taktahu nak berbuka apa.. Tapi yang pasti aku ni senang je. Macam semalam aku makan cucur udang jer. Homemade lah.. Bukan made by bazar ramadhan.. Makan sikit je dah full terus..

Kalau sebelum ni..aku kalau berbuka suka ambil nasi terus.. Nasi kerabu ke..nasi lemak ker.. Tak pun nasi putih kalau masak lah.. Tahun ni taktahu apasal makan kuih sikit dah tak boleh masuk benda lain dah.. Makan nasi masa sahur nanti.. Masa sahur tu memang aku boleh tibai dua kali tambah.. Kalau orang lain tak lalu makan nasi pagi2 tu..aku dengan family aku memang berselera makan waktu sahur tu.. Dah terbiasa dari dulu..kalau sahur memang pekena nasi baru puas.. Time berbuka memang makan sikit.. Kalau tak makan nasi sahur tu rasa macam pelik lak.. Lain orang lain perutnya kan..

Aku kenkadang buka kat umah PakMail.. Kenkadang sahur kat umah PakRamli.. Huuuu... Bila lah aku nak pindah rumah sendiri ni.. Aku pun taktahulah.. Harap2 lepas raya ni dipermudahkanlah urusan kami nak pindah.. =)

Raya tahun ni dah nekad dengan KakJah nak buat kuih sendiri.. Huhuhu Entah berjaya entah taktahu lagi.. kakJah cakap kalau nak buat kuih buat awal2.. Kalau tak sedap sempat lagi nak beli kuih tunjuk! Pandang rendah looowww...

Tapi itulah... Sembang je lebih..last2 tak buat juga... Bukan malas.. Tapi nak memulakan tu jer... Adooiiii aaiiihhh... Kalau kat Labuan dulu habis terawikh belum pukul 9 dah sampai umah.. Itu yang sanggup bersengkang mata juga.. Kat sini terawikh pun habis kat pukul 10.. Balik mata aku dah tak boleh buka dah... Haaiiisshhh... Tak baik betul aku... Respect betul aku kat sesiapa yang memang jual kuih..

Tup tup sekarang pun dah puasa ketiga kan.. Cuba kira minggu.. Lagi cepat je rasa.. Alih2 je raya.. Alih2 je dah tahun baru.. alih2 je dah bersalin.. Erh... Tetiba lak.. Takpelah kot2 mulut masin.. Mana tahu kan.. Bulan2 baik ni.elok cakap yang baik2 je kan.. Heheh Itulah sekarang masa tak rasa langsung.. Berlalu macam tu jer.. Harap2 Ramadhan tahun ni lebih banyaklah amal aku..

So,ok lah.. Selamat Berbuka yer...
Sekian.


Wednesday, 10 July 2013

Temuduga dan Selamat Berpuasa

Assalamualaikum

Waaahhh... Hidup segan mati tak mahu dah blog ni.. Kesiannya blog ni dapat tuan tanah macam aku..
Takdan dah nak cerita apa2.. Serius tak busy sangat pun tapi buat2 busy je aku nie..

So semalam selesai sudah 6 temuduga yang aku dapat.. Satu bulan 6 temuduga.. Semua kerja kerajaan.. Semuanya aku pergi dengan usaha yang tinggi menggunung lah boleh kata.. Inilah aku.. walaupun asalnya aku macam taknak.. Tapi kalau dah buat satu benda,aku buat sungguh2.. Macam interview ni,aku ready sungguh2 macam nak ambil periksa besar.. waa..waa..waa..

Sebenarnya aku dah tak ingat dah bila aku hantar permohonan ni.. Sebab dah lama sangat.. Aku pun tak ingat aku ada mohon kat jabatan tu ke tak.. Sekarang tunggu je lah.. Kalau memang ada rezeki aku kat situ..Insyaallah...dorang panggillah aku kerja.. Tapi kalau takda rezeki..hmmppp... Aiiikkkk...macam dah bertukar fikiran je nak kerja ni.. :p

Tahun ni nampaknya aku berpuasa di KL lah.. Tahun lepas kami berdua je sahur dan berbuka di Labuan.. Sekarang taklah.. Kalau tak di rumah aku,rumah family Mr.R lah... Tahun ni pun tahun ketiga puasa berdua lagi.. Belum bertambah lagi.. Tapi Insyaallah..Dengan izin Allah..tahun depan bertigalah kami.. Amiinnn...

Aku dengan KakJah dah plan nak buat kuih raya tahun ni.. Selama ni tak pernah buat ok.. Sebab KakJah order saja.. Tapi tahun ni aku dah pujuk beria2 buat kuih raya.. Konon dah ada pengalaman sikit masa kat Labuan buat kuih sendiri kan.. Aku dok kata senang ma..senang.. Mak aku kata nak buat,buat awal2.. Sebabnya.. Kalau tak sedap..sempat lagi nak gi cari kuih yang sedap.. Ceehhttt... Lagipun apa guna ada bakal chef kat rumah ni kan.. Masa nilah nak tunjuk hasil belajar 3 tahun..

Dah.. Itu je aku nak cerita.. Apa2pun.. Selamat menjalani ibadah puasa dengan sebaik mungkin.. Semoga ibadah kita tahun ni lebih baik dari tahun2 sebelum ini.. Bulan2 puasa ni,mulut kena kurangkan bercakap supaya taklah kurang pahala puasa..(peringatan untuk aku)

Sekian...