Wednesday, 22 May 2013

Bersyukurlah..

Assalamualaikum


Pagi..
Harini Mr.R pergi Labuan.. Seminggu.. Kejap jer tu.. Alih2 dia call suruh ambil dah.. Semoga semua urusan berjalan baik erh..

Macam biasa pagi2 ambil kelapa.. Kelapa pun sebelah saja.. Memang dia pembekal kelapa.. Tapi kena ambil pagi2 sebab pukul 7 kelapa sampai.. Pukul 7.30 kelapa habis dah.. Bukan sikit kelapa tu.. Banyak.. Beribu2.. Aku pun pelik macam mana boleh cepat betul habis..

Aku,PakMail dengan Yanto yang tolong.. Aku tolong kira.. Thanks abah..

Kelapa ni akan datang satu lori. Dalam lori tu beribu-ribu biji kelapa.. Jadi semua yang datang pagi tu akan pilih2 dulu. Orang yang bekal kelapa ni akan bagi keutamaan kepada pelanggan tetap dia. Aku salah seoranglah.. Sambil2 tu dia akan asingkan lebih kurang 1500 biji untuk pelanggan tetap dia kat Batu Caves. Selebihnya kalau ada orang nak beli baru dia bagi.. Aku taklah sampai 1500 biji. Kaya aku kalau sehari 1500 biji. Jual sebiji RM5.. Sehari berapa dah.. Huuu kaya kaya.. Tapi tu bukan kitorang lah.. Kitorang tak sampai 100 biji pun sehari. Hahah bezakan.. Aku pun pelik macam mana diorang boleh habiskan kelapa tu.. Tapi apa nak hairan.. Kat situ kawasan pelancong keluar masuk.. Sesetengah negara memang susah nak jumpa kelapa ni..

Bila habis baki dalam lori tu,kelapa yang dia dah asingkan untuk Batu Caves tu dia takkan jual untuk orang lain dah.. Tetiba datang seorang lelaki ni naik motor nak beli kelapa.. Dia minta dalam 20 biji saja.. Pembekal kelapa tu marah2 sebab datang lewat. Dalam marah2 tu dia bagi juga orang tu beli. Tapi kesian lelaki tu sampai kena marah2 macamtu.. Aku dari jauh sayu je tengok.. Dia senyum je bila kena marah..mungkin tahu salah dia sebab lambat..

Dah lah naik  motor nak bawa 20 biji kelapa. Tengah dia masuk2 kan kelapa2 dia dalam guni ada sebiji yang terakhir tu dah pecah rasa.. Kesian aku tengok.. Aku bagitahu PakMail kesiannya orang tu.. Dahlah kena marah.. Satu biji rosak pula.. Dia buka time tu nak tengok busuk ke tak.. Mungkin elok lagi jadi dia masuk kan juga dalam guni tapi air kelapanya dah takda..

Tu PakMail cakap.. Tengok orang tu bersusahpayah cari duit.. Nak tanggung anak bini makan.. Belum tentu baki kelapa tadi elok semua.. Kena takda isi ker.. PakMail suruh aku bersyukur banyak2 sangat sebab tak sesusah dia.. Kalau dah senang jangan pandang rendah orang tu.. Aku tengok je orang tadi..sayu gila..

Mungkin itu bahagian dia sekarang.. Esok lusa anak dia dah besar mungkin sebaliknya.. Kenkadang aku rasa aku dah banyak dugaan dapat.. Rupanya orang lain lagi susah dari aku.. Walaupun anak dia ramai.. Tapi bahagian lain pula dia susah.. Walaupun aku belum ada rezeki anak lagi,bahagian lain pula aku dapat..

Pagi tadi aku dapat dah surat interview tu.. tapi aku berat sangat tak pergi rasa.. Cuma takut lak nyesal nanti...

Sekian

Thursday, 16 May 2013

Interview

Assalamualaikum

Hmmpp.. Selamat pagi semua.. Tetiba plak aku nih..
Baru semalam tulis pasal surirumah.. Hari ini baru dapat call untuk interview kerja kerajaan..
Minggu depan..

Jawatan aku mohon tu ikut spm.. Aku tak mohon ikut degree.. sebabnya dulu asyik minta ikut degree tak dapat2.. Last2 aku mohon ikut spm la..

Sekarang aku dah berbelah bahagi pula.. Samada nak pergi atau tak..

Aku tanya Mr.R.. Dia agak tak bagi pergi...

Sebenarnya jawatan aku mohon ni sebelum aku berniaga.. Jadi masatu aku agak terdesak nak kerja sebab taknak kerja kat ofis PakMail.. Hahah Tu yang PakMail create kan idea jual kelapa kat pelancong ni.. Start aku meniaga aku memang takda mohon kerja pape dah.. Sebab aku dah seronok berniaga.. Bak kata PakMail kita bukan nak cari kerja tapi kita nak cari pendapatan. 

Kalau aku pergi interview ni..dan dapat.. Jauh juga rumah PakMail aku nak ulang alik ni.. Melainkan kitorang pindah masuk rumah kat Puncak Alam lah.. Kalau tidak...Banyak benda aku kena "tambah tolak darab bahagi = Gaji Bulanan"

Aku cerita ni bukan ada niat apa.. Cuma sekadar meluahkan saja.. Kalau aku dah nekad taknak kerja lain..lebih baik aku takyah pergi interview tu.. Lebih baik bagi pada orang yang memerlukan.. Cuma berniaga semua orang tahu ada turun naik.. Selagi company pelancongan ni masih sewa tempat PakMail selagi tu lah aku boleh dapat pendapatan.. Andaikata tetiba dorang pindah atau dah jumpa tempat lagi bagus.. Then aku kena back to normal lah.. Kerja dengan PakMail. Atau duduk rumah qada tidur balik.. Tapi so far..tengok pelaburan yang dorang dah buat kat sini tak mungkin dorang akan cari tempat lain.. Dorang pun sebenarnya suruh PakMail buat perjanjian.. Tapi PakMail taknak sebab taknak terikat.. Dorang pula pernah ada pengalaman kena tutup tempat perniagaan sebab tuan tanah nak balik tapak kat Genting..

Dan lagi satu..andaikata Mr.R kena pergi Labuan untuk 2nd phase.. Aku mestilah nak ikut.... Kalau aku berniaga taklah terikat.. Waaahhh nampak sangat aku berat pada berniaga kan..

Kalau aku tak ambil peluang interview ni... Aku takut masa akan datang aku nyesal pula.. Sekarang pun umur dah berapa.. Dorang kata kalau nak mohon kerja pun limit 28 kan.. Ke aku salah..? Dan yang paling penting KakJah nak sangat aku kerja kerajaan.. Katanya lebih terjamin.. Tapi aku lebih suka pemikiran PakMail.. "Kita bukan nak cari kerja tapi kita nak cari pendapatan".

Betul ke apa aku tulis ni.. Atau bila korang baca korang rasa aku ada nak menunjuk? Jangan salah faham ye...


Wednesday, 15 May 2013

Surirumah ker?

Assalamualaikum

Lamanya aku tak merepek kat sini.. Aku suka menulis padahal... Tapi sejak dah berniaga ni memang tak sempat langsung aku nak tengok blog..
Kalau aku tengok pun tengok dari phone.. Nak tulis2 kat phone takda feel langsung... Tak syok..
Kesian blog ni dapat tuan macam aku.. Hahaha Hidup segan mati takmahu..

Haitu kan pilihan raya.. SPR susun saluran ikut tahun kita lahirkan.. So sesapa umur lebih kurang aku mesti kat saluran 5 kan.. (Ni kat DUN gombak setia) Makanya ramailah kawan2 sekolah aku yang dah lama tak jumpa...jumpa kat saluran 5 tu.. Majoriti semuanya 1st time mengundi..

Bila dah jumpa... biasalah mesti semua sibuk tanya itu ini.. Aku memang bukan jenis suka bertanya.. Hahahah Taktahu apasal.. Aku taksuka.. Biasanya mesti orang tu yang bercerita dulu barulah aku tahu.. Nak tanya lebih2 memang bukan style aku lah..

Soalan top (cewaaahhh top... Lempang kang) haritu bukan pasal anak.. Tapi "kerja kat mana sekarang?"

Aku taktahu langsung nak jawab apa.. Aku geleng kepala jer.. Sebab memang aku tak kerja.. Hahah Aku rasa ramai kawan2 aku yang tahu aku tak pernah kerja dari habis belajar dulu.. Cuma ada sorang ni dia nak berbasa basi dengan aku..dia tanyalah aku kerja kat mana sekarang.jadi semua kat saluran 5 tu dengar lah.. Hahah

Memang dari aku sekolah rendah aku takda cita-cita.. Yang aku tahu..aku nak belajar tinggi2 lepastu nak qada tidur aku yang aku lepaskan sepanjang belajar.. Tu sebab memang Tuhan takdirkan aku tak kerja kot.. Yelah.. nak sangat qada' tidur.. Takyahlah kerja.. Heheheh

Aku masa sekolah bukan budak pandai.. Jadi aku sangat struggle, bersungguh2 masa belajar. Serius...bukan poyo.. Aku dah struggle untuk PMR dari form 1. Gila ke tak gila aku kan.. Aku stay up malam2.. Bangun pagi2 untuk study.. Semata2 nak masuk kelas A. Bila dah dapat masuk minta kat cikgu nak kelas C sebab nak sama dengan aku. Bodoh gila. Memang tak kuasa cikgu aku nak layan.

Kawan2 aku suka panggil aku minah library masa kat matrik dulu.. Bila aku join dorang outing,mesti si Amir kawan aku tanya yang lain macam mana dorang boleh kidnap aku dari library.. Bengong! Kalau dorang nak cari aku,carilah kat library mesti jumpa aku.. Ada cakap bagi jelah nama buku komfem aku dapat cari.

Aku selalu cakap kat kawan2 aku.. Aku nak belajar tinggi2.. Tapi aku taknak kerja.. Aku nak jadi surirumah yang educated (hahaha educated lah sangat kan).

Nak menguatkan lagi cerita aku.. Aku ditakdirkan berjodoh dengan lelaki yang taknak isteri dia kerja.. Itulah dia Mr.R.. Hahah Tapi andaikata aku kerja tetiba..tu tandanya aku dah cukup qada' tidur akulah tu.. Heheh bohonglah.. Aku ada juga minta kerja..tapi takda rezeki.. So kalau tetiba aku kerja..rezeki akulah tu..

Okay.. Itu jelah aku nak cerita.. Tetiba rindu kat matrik aku...

Sekian..

Sunday, 5 May 2013

Selamat Mengundi

Assalamualaikum

Selamat mengundi semua.
Aku mengundi di DUN Gombak Setia
Pertama kali ni aku mengundi
Sebab dulu aku tak sempat daftar dah pilihanraya.
Semangat tuuuhhh..
Serius aku cakap.. aku semangat nak mengundi
Hahah

Tak kisahlah org kata poyo ke apa
Dri yang kata tu pungpang tapi daftar pun tak.. Lebih baik aku semangat terlebih tapi dah kelur mengundi.. Hahah

Lagi satu hal yang cakap dia tak ngundi sebab dia tak rasa pape sebabnya orang yang keluar mengundi ni orang yang dapat habuan je kalau parti tu menang.
O on je aku dengar.

Hahah
Aku pun tak dapat pape pun kalau parti aku pangkah ni menang tapi.......
Undilah wey... Tanggungjawab tu... Rugi bila sorang dah layak mengundi tapi tak undi.

Malam ni macam malam 5tahun lepas lah..
PakMail KakJah tunggu depan tv nak tahu keputusan.
Dulu keputusan sedih2 sikit tapi harap kali ni keputusan gembira sebab....
Sebab... Kata aku dah daftar kan.... Hahah

Bak kata "satu undian boleh merubah segalanya"
Hahah akulah tu yang satu undian tu...

Heehh

Ok
Sekian aku yang tengah berpeluh2 beratur tunggu giliran.

Wednesday, 1 May 2013

Selamat Hari Buruh

Assalamualaikum

Selamat bercuti!

Tapi harini aku tak cuti sebab pelancong tak pernah cuti.
Kesian lakiku tak dapat berjalan sebab kena teman org rumah dia berniaga.
Heheh